ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δράμα για τους νέους γιατρούς: μέχρι και 5 χρόνια αναμονή για ειδικότητα

Το χρόνιο πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην πλήρη ενσωμάτωση των νέων γιατρών στο σύστημα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύει μια νέα έρευνα, την οποία φέρνει σήμερα στο προσκήνιο η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος".

Δράμα για τους νέους γιατρούς: μέχρι και 5 χρόνια αναμονή για ειδικότητα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πτυχιούχοι των ιατρικών σχολών χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και πάνω από 5 χρόνια για να ξεκινήσουν ειδικότητα, δουλεύουν 60-80 ώρες τη βδομάδα και στο τέλος οι περισσότεροι από τους μισούς δε νιώθουν έτοιμοι να εργαστούν αυτόνομα.

To δράμα της ιατρικής ειδικότητας αποτυπώνεται σε έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 1.000 γιατρούς, εκ των οποίων το 71,5% ήταν ειδικοί και το υπόλοιπο ειδικευόμενοι, για την ποιότητα της ιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα.

H έρευνα έγινε από το Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας και της εταιρείας ιατρικής επαγγελματικής συμβουλευτικής και σταδιοδρομίας στην Αγγλία, "MeDynamic International".

Μεταξύ άλλων η έρευνα κατέδειξε ότι:

-Το 35% των γιατρών βρισκόταν στην αναμονή για ειδικότητα 3-5 χρόνια, το 28,9% 1-2 χρόνια, το 27,8% λιγότερο από ένα χρόνο και το 8,5% πάνω από 5 χρόνια.

-Στη διάρκεια τns ειδικότητας, οι νέοι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ευκαιρίες να ασχοληθούν με την έρευνα. Το 47,8% δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τις ευκαιρίες για έρευνα, το 28,6% είναι λίγο, το 19,7% αρκετά και το 3,9% απόλυτα.

-Σημαντικό πρόβλημα για τous ειδικευόμενους γιατρούς αποτελεί και το εξαντλητικό ωράριο. Μόλις το 2% δήλωσε ότι εργάζονται λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. To 27,8% δουλεύει από 40 έως 60 ώρες, το 45,6% 60-80 ώρες και το 24,6% πάνω από 80 ώρες!

Πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος