ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μαριχουάνα προκαλεί αϋπνία

Μία νέα αμερικάνικη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό για θέματα ύπνου «Sleep» δείχνει ότι η μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μειωμένη ποιότητα του ύπνου.

Η μαριχουάνα προκαλεί αϋπνία

Μάλιστα, όσοι άρχισαν να καπνίζουν μαριχουάνα από την εφηβεία τους, ιδίως πριν τα 15 τους, έχουν διπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσουν, να υποφέρουν από σοβαρή αϋπνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζίλες Τσέντα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν 1.811 άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών, που έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, συσχέτισαν τη χρήση κάθε επιμέρους ναρκωτικού με τυχόν σοβαρά προβλήματα ύπνου. Έμφαση δόθηκε στην ηλικία που κάποιος έκανε την πρώτη χρήση της ουσίας, καθώς και στη συχνότητα της χρήσης έκτοτε.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι χρόνιοι χρήστες μαριχουάνας είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να μείνουν κοιμισμένοι, συχνά δεν νιώθουν ο ύπνος να τους ξεκουράζει, ενώ μπορεί να νιώθουν και υπνηλία μέσα στη μέρα.

Στις ΗΠΑ, περίπου οι μισοί ενήλικοι παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση της εν λόγω ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η χρήση της μαριχουάνας εμφανίζει συνεχή αύξηση μεταξύ των νέων μετά το 2007, ενώ δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη προχωρήσει στη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση από τους ενήλικες, ενώ άλλες 21 πολιτείες την επιτρέπουν για ιατρικούς λόγους.

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη μαριχουάνα μελλοντικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της χρήσης της για την υγεία του κοινού, ιδίως όσον αφορά τον ύπνο, ένα ζήτημα που δεν είναι ευρέως γνωστό», τονίζει ο ερευνητής ψυχίατρος Μάικλ Γκάντνερ.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον ύπνο στις ΗΠΑ.