ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι απεξαρτημένοι επιχειρούν

Η επιχειρηματικότητα ταιριάζει στην απεξάρτηση σύμφωνα, με τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΑΣ ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ που ολοκληρώθηκε σήμερα, 5 Ιουνίου, στην Αθήνα. Σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης στην αγορά, όξυνσης του προβλήματος της εξάρτησης και έντασης του κοινωνικού αποκλεισμού, η ΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στέλνει ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Οι απεξαρτημένοι επιχειρούν

Επτά ωφελούμενοι της Σύμπραξης έχουν ήδη ιδρύσει τη δική τους επιχείρηση. Σύντομα αναμένεται η έναρξη άλλων 3 επιχειρήσεων, ενώ 20 ακόμα επιχειρηματικά σχέδια, στα οποία εμπλέκονται συνολικά 36 ωφελούμενοι, βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον πάνω από 40 ωφελούμενοι της Σύμπραξης έχουν ήδη προσληφθεί σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Η ΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί μια καινοτόμο συνεργασία ανάμεσα στους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ) και των κοινωνικών εταίρων (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ).

Η Σύμπραξη προσέφερε υπηρεσίες σε 220 μέλη και αποφοίτους θεραπευτικών προγραμμάτων, επιδιώκοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ωφελουμένων της ήταν τα 35 έτη. Το 46,3% εξ αυτών ήταν περισσότερο από 2 χρόνια στην ανεργία μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας απεξάρτησης.

Η αναπτυξιακή σύμπραξη ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει συσταθεί και υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ», της Δράσης 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες», της κατηγορίας παρέμβασης 1 «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4 «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).