ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Neurobridge: Η τεχνολογία που επιτρέπει τις κινήσεις με τη δύναμη του μυαλού (vid)

Μια νέα συσκευή που θα επιτρέπει σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να μπορούν να φέρουν εις πέρας βασικές ανάγκες και κινήσεις δημιούργησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Neurobridge: Η τεχνολογία που επιτρέπει τις κινήσεις με τη δύναμη του μυαλού (vid)

Η ονομασία της είναι Neurobridge και σύμφωνα με τον Chad Bouton από το Ινστιτούτο Battelle Memorial, το οποίο -σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Οχάιο- ανέπτυξε την συγκεκριμένη τεχνολογία, λειτουργεί στα νεύρα με τον ίδιο τρόπο που το bypass λειτουργεί στην καρδιά.

Αντί όμως να δημιουργεί παρακαμπτήριες διόδους για το αίμα, δημιουργεί παρακαμπτήριες διόδους για την μεταβίβαση ηλεκτροδιεγερτικών σημάτων από τον εγκέφαλο στους μυς.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη νέα τεχνολογία σε ασθενή με κινητικά προβλήματα, ο οποίος έκανε πρώτα χειρουργείο όπου του εμφύτευσαν ένα ηλεκτρονικό τσιπ στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινήσεις των χεριών.

Αυτά είναι τα σήματα που "λαμβάνει" το τσιπ -καθώς ο ασθενής σκέφτεται την κίνηση που θέλει να κάνει- και τα διαβιβάζει μέσω καλωδίων σε ένα ειδικό "γάντι" που καλύπτει όλο σχεδόν το χέρι το ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με το χέρι, ενεργοποιούν τους μυς που ο εγκέφαλος θα έθετε σε κίνηση, αν δεν υπήρχαν κινητικές δυσκολίες.

Δείτε στο συγκλονιστικό βίντεο που ακολουθεί την επιτυχή προσπάθεια του ασθενή να κινήσει το χέρι του με την σκέψη του και μόνο.