ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PLOS One: 300.000 γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη λόγω ακατάλληλων συνθηκών

Πάνω από 300.000 χιλιάδες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2013 εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή του τοκετού τους, επειδή είχαν την ατυχία να ζουν σε προβληματικές περιοχές του πλανήτη, χωρίς την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη και περίθαλψη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

PLOS One: 300.000 γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη λόγω ακατάλληλων συνθηκών

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θανάτων οφειλόταν σε έλλειψη καθαρού νερού και κακές συνθήκες υγιεινής.

Το 38% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε 54 φτωχές χώρες εξακολουθούν να μην διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, γεγονός που εκθέτει τις εγκύους σε υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια για να μειωθεί η μητρική θνησιμότητα, η έκθεση δείχνει ότι το ποσοστό θανάτων παραμένει 14 φορές υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι υπηρεσίες υγείας και οι τοπικές κυβερνήσεις σε χώρες με τέτοια προβλήματα προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές για να γεννήσουν, ώστε να τους παρέχεται μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης σε περίπτωση επιπλοκών.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνθήκες ακόμα και στα νοσοκομεία (μολυσμένη ατμόσφαιρα, χωρίς καθαρό νερό, χωρίς καθαρές τουαλέτες και έλλειψη κλινών για να κρατήσουν τους ασθενείς) κάνουν τις εγκύους διστακτικές να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές υπηρεσίες υπό το φόβο ότι θα εκθέσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.