ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις κυμαινόμενης βαρύτητας για την υγεία, από προσβολή του αναπνευστικού συστήματος έως πρόωρο θάνατο.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη

Τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου και το τροποσφαιρικό όζον αναγνωρίζονται πλέον κατά κανόνα ως οι τρεις σημαντικότεροι ρύποι από την άποψη των επιπτώσεων για την υγεία.

Το κυριότερο σύστημα που προσβάλλεται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα υπερήλικα άτομα και μάλιστα εκείνα που πάσχουν από πνευμονικά και καρδιακά νοσήματα.

Επίσης ιδιαίτερη επίπτωση παρουσιάζεται στις παιδικές ηλικίες για δύο λόγους:
-τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και
-το νευρικό, το αναπνευστικό και το αναπαραγωγικό σύστημα των παιδιών, δεν είναι πλήρως αναπτυγμένα.

Ερευνητές του Duke University ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν στον αέρα του Πεκίνου.

bigstock Overweight woman wearing jeans 42186019

Ο συγκεκριμένος αέρας προκάλεσε μεταβολική δυσλειτουργία στους ποντικούς, οδηγώντας σε παχυσαρκία και στο προστάδιο του διαβήτη σε σύγκριση με ποντικούς που δεν εκτέθηκαν στον ίδιο αέρα.

Ο Junfeng Zhang, καθηγητής στο Duke University, δήλωσε ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και για τους ανθρώπους, θα πρέπει καταβληθούν προσπάθειες να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Federation of American Societies for Experimental Biology, επιστήμονες εξέθεσαν ποντικούς είτε σε δείγματα μολυσμένου αέρα από το Πεκίνο είτε σε φιλτραρισμένο αέρα.

Σε 19 ημέρες, ποντικοί που εκτέθηκαν σε μη φιλτραρισμένο αέρα είχαν 50% υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, 46% υψηλότερα τριγλυκερίδια και 97% υψηλότερη ολική χοληστερόλη, καθώς και υψηλότερο επίπεδο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Παρότι οι ποντικοί έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ποντικοί που ανέπνεαν τον μη φιλτραρισμένο αέρα αύξησαν περισσότερο το βάρος τους τις 8 εβδομάδες της έρευνας, με τα θηλυκά ποντίκια να είναι 10% πιο βαριά και τα αρσενικά 18% πιο βαριά σε σχέση με τα άλλα που ανέπνεαν καθαρό αέρα.

Ο Zhang δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 5,5 εκ. πρόωρους θανάτους ετησίως

Επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη (διαδραστικός χάρτης)

Το φρούτο που προστατεύει τα πνευμόνια από την ατμοσφαιρική ρύπανση!