ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδραστικός χάρτης: Προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα του κόσμου

Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 60 χρόνια, ενώ οι κάτοικοι της μακρινής Ιαπωνίας ζουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λαό του κόσμου, με το προσδόκιμο ζωής τους να φτάνει τα 84 χρόνια!

Διαδραστικός χάρτης: Προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα του κόσμου

Παρά τα άλματα της Επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές χώρες του κόσμου παραμένουν σήμερα σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τα χρόνια ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοί τους.

Η βρετανική Telegraph σχεδίασε και παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό διαδραστικό χάρτη που αποτυπώνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σε κάθε χώρα του κόσμου.

Περιηγηθείτε στο χάρτη κάνοντας κλικ επάνω σε κάθε χώρα για να δείτε το αντίστοιχο προσδόκιμο ζωής.

Σε καμία άλλη ήπειρο πέραν της Αφρικής δεν υπάρχουν χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 60 έτη. Το χαμηλότερο προσδόκιμο καταγράφεται στη Σιέρα Λεόνε (46 έτη) και ακολουθούν κατά σειρά το Λεσότο, η Ανγκόλα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Σομαλία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Δημοκρατία της Γουινέας Μπισσάου, η Νιγηρία και η Σουαζιλάνδη.

Στην Ιαπωνία καταγράφεται το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως (84 έτη κατά μέσο όρο), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έξι χώρες ακολουθούν από κοντά, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει εκεί τα 83 έτη κατά μέσο όρο: Ανδόρρα, Αυστραλία, Ελβετία, Ιταλία, Σιγκαπούρη και Σαν Μαρίνο.

Στην Ευρώπη παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στο προσδόκιμο όσο κινούμαστε από τα δυτικά προς τα ανατολικά: Γερμανία – 81 έτη, Πολωνία – 77 έτη, Ουκρανία – 71 έτη, Ρωσία – 69 έτη. Η Ελλάδα, ωστόσο, αποτελεί εξαίρεση στον «κανόνα», καθώς βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Γερμανία, με το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας να φτάνει κατά μέσο όρο τα 81 έτη.

Δείτε κι αυτό:

Πόσο συχνά κάνει σεξ ο κάθε λαός (διαδραστικός χάρτης)

Επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη (διαδραστικός χάρτης)

Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη των συναισθημάτων