ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι ασθένειες που μας τρομάζουν περισσότερο

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να βιώσουν σωματικό πόνο και να χάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη ζωή τους από μια σοβαρή ασθένεια παρά να υπομείνουν τις συνέπειες μιας νευρολογικής ασθένειας όπως η άνοια, δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες.

Ποιες είναι οι ασθένειες που μας τρομάζουν περισσότερο

Όταν ερωτήθηκαν ποιες ασθένειες τους τρομάζουν περισσότερο, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (ποσοστό 45%) έβαλαν στην κορυφή της λίστας τις νευρολογικές παθήσεις.

Ποσοστό 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι φοβούνται τη διάγνωση για καρκίνο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ενώ μόλις το 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται τις στεφανιαίες νόσους, παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο.

bigstock Hands Of Concerned Women For A 100664645

Οι βασικοί λόγοι που οι περισσότεροι άνθρωποι τρομάζουν στην ιδέα της άνοιας και άλλων συναφών παθήσεων είναι η κακή ποιότητα ζωής και η απώλεια ανεξαρτησίας που αυτές συνεπάγονται, δείχνει η έρευνα που εκπονήθηκε εκ μέρους του φιλανθρωπικού οργανισμού Sue Ryder, ο οποίος λειτουργεί ως άσυλο ανιάτων και ως κέντρο φροντίδας νευρολογικών ασθενών.

Επίσης, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι αρκετοί είναι και οι άνθρωποι που φοβούνται τις νόσους του κινητικού νευρώνα, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση από την οποία πάσχει ο Στήβεν Χώκινγκ, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης που συνεπάγονται για την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα των ασθενών.

Η Σου Χόγκστον, προϊστάμενη νοσηλεύτρια στον οργανισμό Sue Ryder, δηλώνει πως είναι κατανοητό το ευρύ κοινό να φοβάται τις νευρολογικές ασθένειες, καθώς πολλές από αυτές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την ανεξαρτησία και την επικοινωνία. Ωστόσο, χρειάζεται πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα και τις διαθέσιμες θεραπείες σε τέτοιου είδους διαταραχές ώστε να μην είναι τόσο έντονο το στίγμα που τις περιβάλλει.