ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα χρώματα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος στους τοίχους επηρεάζει θετικά την ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης, διαπίστωσαν Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέρτιν.

Ποια είναι τα χρώματα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Αν και οι μαθητές και οι φοιτητές προτιμούν να διαβάζουν σε δωμάτια όπου οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε παλ χρώματα, αφού τα βρίσκουν πιο χαλαρωτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζωηρά χρώματα ενισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό την εγκεφαλική λειτουργία.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, αποδείχθηκε ότι οι έντονες αποχρώσεις, κυρίως του κόκκινου και του κίτρινου, είναι πιο βοηθητικές από πιο «γλυκές» αποχρώσεις, όπως το γαλάζιο ή το ροζ.

bigstock Realx Red Room 5757426

Η επικεφαλής της μελέτης, Aseel Al-Ayash, δηλώνει πως τα έντονα χρώματα ενισχύουν τη μάθηση επειδή επηρεάζουν θετικά τόσο την ψυχολογία όσο και τη σωματική λειτουργία του ατόμου. Ιδιαίτερα εάν κάποιος προσπαθεί να φέρει εις πέρας μια δύσκολη ή βαρετή πνευματική εργασία, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το χρώμα ενός τοίχου, μπορούν να εντείνουν τα επίπεδα εγρήγορσης και να διευκολύνουν την όλη διαδικασία.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο και το κίτρινο πυροδοτούν πιο έντονη νευρική δραστηριότητα απ’ ό,τι το μπλε ή το πράσινο, κάτι που φαίνεται να ενισχύεται από τα νέα ευρήματα.

Δείτε κι αυτό:

Τεστ με βίντεο: Πόσο καλά διακρίνετε τα χρώματα;

Αχρωματοψία: Τα τρία είδη της μέσα από εικόνες

Τι χρώμα δεν πρέπει να βάψετε τον τοίχο του υπνοδωματίου σας