ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατοικίδια: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν οι γυναίκες που ζουν συντροφιά με σκύλο ή γάτα.

Κατοικίδια: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο High Blood Pressure and Cardiovascular Prevention.

Ερευνητές από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Τζόρτζια, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ενήλικες, 50 ετών και άνω, χωρίς σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) την περίοδο 1988-1994.

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει στοιχεία για την σωματική τους κατάσταση (βάρος και ύψος), το κάπνισμα, την άθληση, παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους και αν είχαν κατοικίδιο. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

bigstock 130470569

Το 35% κατείχαν επίσης κάποιο ζώο συντροφιάς, κυρίως σκύλο. Οι κάτοχοι κατοικιδίων έτειναν να είναι νεότεροι, έγγαμοι και καυκάσιας καταγωγής.

Βάσει του Εθνικού Δείκτη Θνησιμότητας του 2006, 11 στους 1.000 μη κατόχους κατοικιδίων ζώων είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο, συγκριτικά με 7 στους 1.000 ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας.

Σε ότι αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες είχαν όμοια πιθανότητα θανάτου είτε είχαν ζώο συντροφιάς, είτε όχι, αλλά οι γυναίκες είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, αν κατείχαν σκύλο ή γάτα.

«Εικάζουμε ότι το να βγάζει κάποιος βόλτα τον σκύλο κάνει καλό στην καρδιά, μειώνεται η αρτηριακή πίεση του αίματος και γενικά το άγχος. Βέβαια, οι εικασίες θα πρέπει να τεκμηριωθούν επιστημονικά και στην παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι οι ιδιοκτήτες δεν έβγαζαν τα κατοικίδια βόλτα συχνότερα. Και αυτό εξηγεί γιατί εν μέρει ο σκύλος δεν μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Όμως, όσοι είχαν γάτες, φάνηκαν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους που λειτουργούσαν προστατευτικά για την καρδιά» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τους σκύλους

Τα κατοικίδια προστατεύουν από τις αλλεργίες