ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Επιμένουμε κάθε νομός να έχει τον ιατροδικαστή του

Με αφορμή νέες καταγγελίες πολιτών από τις περιοχές Μεσσηνίας και Λακωνίας ότι παρότι υπάρχουν ιατροδικαστές και στις δύο πόλεις, κάποια περιστατικά μεταφέρονται στο νεκροτομείο Κορίνθου με επιβάρυνση των συγγενών, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Επιμένουμε κάθε νομός να έχει τον ιατροδικαστή του

Καταρχάς είχε εκφραστεί εδώ και καιρό η επιτακτική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για πρόσληψη ιατροδικαστών σε Καλαμάτα και Σπάρτη καθώς μέχρι τότε τις ανάγκες πέντε νομών της Πελοποννήσου (Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) κάλυπτε ένας και μόνο ιατροδικαστής που ανήκει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου. Αποτέλεσμα η ΕΙΕ να γίνεται συνεχώς αποδέκτης καταγγελιών, μεταξύ άλλων, καθυστέρησης των διαδικασιών , οικονομικής επιβάρυνσης των συγγενών των θυμάτων, ακόμα και ελλιπών επιστημονικών διερευνήσεων. Μετά από συντονισμένες κινήσεις με άλλους φορείς, η ΕΙΕ έθεσε το πρόβλημα στο Υπουργείο Υγείας το οποίο άμεσα ανταποκρινόμενο έδωσε την ενδεδειγμένη λύση.

Πλέον στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ιατροδικαστές αλλά και υποδομές ώστε να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων. Θεωρούμε ότι η προσωρινή δυσλειτουργία που έχει παρουσιαστεί είναι απλά μία περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Σύντομα θα εφαρμοστούν από όλους οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται και το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων εντός των ορίων των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας θα εξυπηρετείται από τους κατά τόπους ιατροδικαστές που ανήκουν στο ΕΣΥ.

Τέλος η ΕΙΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί έτσι ώστε σε κάθε νομό της χώρας να υπάρξει ένας τουλάχιστον ιατροδικαστής. Είναι ντροπιαστικό σε μία ευρωπαϊκή χώρα να μην γίνονται ορθές ιατροδικαστικές διαδικασίες, να γίνονται διαδικασίες από απόσταση καθώς και να πραγματοποιείται μεταφορά νεκρών με τεράστια κόστη για τους συγγενείς των θυμάτων. Στόχος της Εταιρίας είναι η παροχή των βέλτιστων δυνατών υπηρεσιών σε κάθε τοπική κοινωνία και κυρίως στους πολίτες που υποφέρουν.

Διαβάστε ακόμη:

Έπειτα από ξυλοδαρμό κατευθείαν στον ιατροδικαστή