ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Συστατικό μακροζωίας» οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια

Οι καλές σχέσεις με τους συγγενείς –παρά με τους φίλους– χαρίζουν μερικά επιπλέον χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους, δείχνει μια νέα κοινωνιολογική έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας.

«Συστατικό μακροζωίας» οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια

«Οι ηλικιωμένοι που έχουν περισσότερους συγγενείς στο κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και οι ηλικιωμένοι που διατηρούν πιο στενούς δεσμούς με την οικογένειά τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης James Iveniuk από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν παρατηρείται αντίστοιχη συσχέτιση με τον αριθμό των φίλων ή τον βαθμό εγγύτητας με αυτούς».

bigstock family happiness generation 98063873

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 3.000 άτομα ηλικίας 57 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις κοινωνικές τους επαφές το διάστημα 2005-2006 και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν πόσοι από τους συμμετέχοντες βρίσκονταν ακόμη στη ζωή το διάστημα 2010-2011.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν δηλώσει ότι ένιωθαν πολύ κοντά σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους –πέραν του/της συζύγου– φάνηκε πως είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μέσα στην επόμενη πενταετία. Αντιθέτως, όσοι δήλωσαν ότι δεν διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς με την οικογένειά τους είχαν περίπου 14% πιθανότητες θανάτου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επειδή διαλέγουμε τους φίλους μας, σχολιάζει ο Iveniuk, θα περίμενε κανείς ότι οι σχέσεις με αυτούς επηρεάζουν περισσότερο την υγεία και τη μακροζωία, ωστόσο τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μάλλον είναι πιο σημαντικές οι σχέσεις με τους ανθρώπους που δεν διαλέξαμε να βρεθούν στη ζωή μας!

Διαβάστε επίσης:

Η υποστήριξη των γονέων «εξουδετερώνει» την επίδραση του εκφοβισμού

Η ηλικία θανάτου των γονέων καθορίζει πόσο θα ζήσουμε