ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Νόμπελ» Ιατρικής για σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τη… φαγούρα!

Όπως κάθε χρόνο από το 1991 έτσι και φέτος απονεμήθηκαν σε μια λαμπρή τελετή στο Θέατρο Σάντερς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τα βραβεία Ig Nobel, γνωστά και ως «Νόμπελ του Τρελού Επιστήμονα». Πρόκειται για μια χιουμοριστική εκδοχή των βραβείων Νόμπελ, ωστόσο τα βραβεία Ig απονέμονται σε πραγματικούς επιστήμονες για πραγματικές έρευνες που έχουν εκπονήσει.

«Νόμπελ» Ιατρικής για σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τη… φαγούρα!

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εμπνευστές των βραβείων, τα Ig Nobel έχουν σαν στόχο να τιμήσουν επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τον κόσμο να γελά και μετά να σκεφτεί. Η τελετή απονομής είναι μια γιορτή προς τιμήν της φαντασίας και της πρωτοτυπίας, όμως παράλληλα προσελκύει το ενδιαφέρον για την επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο της φετινής απονομής, το «Νόμπελ» Ιατρικής απονεμήθηκε σε μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λίμπεκ για τη μελέτη τους με τίτλο «Ανακούφιση της Φαγούρας με τη Χρήση Καθρέφτη – Μια Ψυχολογική Μελέτη», η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Η ανακάλυψη των Γερμανών επιστημόνων σχετίζεται με τη φαγούρα και συγκεκριμένα με την αντιμετώπισή της με τη χρήση... καθρέφτη. Εάν εκδηλώνεται φαγούρα στη δεξιά πλευρά του σώματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές, υποχωρεί εάν σταθούμε μπροστά σε ένα καθρέφτη και ξύσουμε την αριστερή πλευρά του σώματός μας (και το αντίθετο).

«Το ξύσιμο μπροστά στον καθρέφτη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία για τη μείωση της υποκειμενικής αίσθησης της φαγούρας σε τοπικές δερματοπάθειες χωρίς να προκαλείται επιπλέον βλάβη στο πάσχον τμήμα του δέρματος και η διαπίστωση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική πράξη» αναφέρουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της μελέτης τους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τα "Νόμπελ του... τρελού επιστήμονα" 2014

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο

«Κρακ» στα δάχτυλα & αρθρίτιδα: Επιστημονικό πείραμα δίνει την οριστική απάντηση