ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lancet: 250 εκ. παιδιά θα μείνουν πίσω νοητικά λόγω φτώχειας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους εξαιτίας της ακραίας φτώχειας και της καθυστερημένης ανάπτυξής τους, γεγονός που μελλοντικά θα μειώσει τα εισοδήματά τους έως και κατά 26%, ενώ θα πλήξει σημαντικά και την εθνική ανάπτυξη, όπως αναφέρουν επιστήμονες.

Lancet: 250 εκ. παιδιά θα μείνουν πίσω νοητικά λόγω φτώχειας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Η αποτυχία να γίνουν επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης των παιδιών κοστίζει στις υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες δύο με τρεις φορές τις τρέχουσες δαπάνες τους για την υγεία, εκτίμησαν οι ερευνητές.

Σε άρθρο τους στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι επιστήμονες αναφέρονται στα ισχυρά στοιχεία που συνδέουν την καθυστερημένη ανάπτυξη και την ακραία φτώχεια με τη μειωμένη μαθησιακή και νοητική ανάπτυξη, με χειρότερη υγεία στους ενήλικες και χαμηλότερα εισοδήματα.

bigstock Asian boy scared and alone 103053293

Μια νέα ανάλυση των στοιχείων του 2010, τα τελευταία διαθέσιμα, δείχνει ότι το 43% των παιδιών –249,4 εκ. παιδιά– κάτω των πέντε ετών σε χώρες με μικρό ή μεσαίο ΑΕΠ κινδυνεύουν να μην εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Οι αιτίες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή και τις κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και τα ελλιπή ερεθίσματα τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών.

Στην υποσαχάρια Αφρική τα δύο τρίτα των παιδιών εκτιμάται ότι κινδυνεύουν εξαιτίας της καθυστερημένης ανάπτυξης και της ακραίας φτώχειας. Ακολουθεί με 65% η νότια Ασία και με 18% τα νησιά της Καραϊβικής και η Λατινική Αμερική.

Μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Λιβερία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας και το Μαλάουι.

bigstock broken shoes 21082835

Νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ είχε προειδοποιήσει ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη των παιδιών είναι μια «μεγάλη παραγνωρισμένη καταστροφή».

Τόνισε μάλιστα ότι οι χώρες που δεν επενδύουν στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών θα μείνουν πίσω επειδή το μελλοντικό τους εργατικό δυναμικό δεν θα διαθέτει τη νοητική ικανότητα να αντεπεξέλθει στον ολοένα και πιο περίπλοκο και ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Η φτώχεια επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο και γερνά πρόωρα το μυαλό

UNICEF: Προβλέπει φτώχεια, αναλφαβητισμό και πρόωρους θανάτους για τα φτωχά παιδιά

Η φτώχεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών