ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφίες από το μοναδικό μουσείο εγκεφάλων του Περού

Η «τράπεζα εγκεφάλων» στη Λίμα του Περού είναι η μοναδική στη Λατινική Αμερική και μία από τις λιγοστές του είδους της ανά τον κόσμο. Φιλοξενεί σχεδόν 3.000 εγκεφάλους και υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 20.000 επισκέπτες.

Φωτογραφίες από το μοναδικό μουσείο εγκεφάλων του Περού

Η πλούσια συλλογή του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών άρχισε να εμπλουτίζεται πριν από τρεις αιώνες. Ορισμένοι από τους εγκεφάλους είναι απολύτως υγιείς και άλλοι παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας, δίνοντας στους επιστήμονες αλλά και στο κοινό την ευκαιρία να μελετήσουν τα μυστικά ενός από τα πιο πολύπλοκα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Η νευροπαθολόγος Νταϊάνα Ρίβας, επιθεωρήτρια της συλλογής, αναφέρει πως οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και να περιεργαστούν περίπου 300 από τα δείγματα ώστε να διαπιστώσουν τις διαφορές ανάμεσα σε έναν υγιή και έναν άρρωστο εγκέφαλο.

3BA836C500000578 4069406 image a 9 1482878830001

Η ίδια επισημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει 1,2 έως 2,4 κιλά, ανάλογα με το ύψος, το βάρος και το φύλο του «κατόχου» του και επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό και στον γυναικείο εγκέφαλο. «Ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο εξελιγμένος από αυτόν των ανδρών. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άνδρες είναι η εξέλιξη της γλώσσας, την οποία χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αυτοί».

Τέλος, η Ρίβας δηλώνει πως το μουσείο εγκεφάλων δεν είναι για τους... λιπόψυχους: «Περίπου το 5% των μαθητών φοβούνται όταν βλέπουν τους εγκεφάλους. Άλλοι λιποθυμούν και άλλοι κάνουν εμετό».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το μουσείο στην παρακάτω gallery.

Δείτε κι αυτό:

Εικόνες από τη μεγαλύτερη «τράπεζα εγκεφάλων» της Αγγλίας