ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη: Το υπ. Υγείας σχεδιάζει να ανοίξουν άμεσα 40 με 45 κλίνες ΜΕΘ

Περισσότερο προετοιμασμένη από πέρυσι, δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο θέμα της γρίπης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν σύντομα 40 με 45 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και για τον λόγο αυτόν, αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί). 

Γρίπη: Το υπ. Υγείας σχεδιάζει να ανοίξουν άμεσα 40 με 45 κλίνες ΜΕΘ

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στο ΑΠΕ την Κυριακή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες».

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη, όπως αναφέρει στο onMed ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, έχουν παραγγελθεί επιπλέον 35.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 10.000 αφορούν σε πρόσφυγες. Τα εν λόγω εμβόλια θα διατεθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Μπασκόζος αναφέρει ότι στην φάση αυτή, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν με προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες, άτομα σε ανοσοκαταστολή, έγκυες, ηλικιωμένοι, παιδιά).

Γενικότερα πάντως, ο εμβολιασμός εφέτος πήγε καλύτερα από πέρυσι, καθώς η καμπάνια του ΠΙΣ όπως όλα δείχνουν, έπιασε τόπο, αφού οι εμβολιαζόμενοι έχουν φθάσει το 1,780 εκατ. πολίτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός επίσης, σύμφωνα με τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ότι και οι υγειονομικοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν εφέτος, με αποτέλεσμα, από 9% που ήταν μέχρι πέρυσι η εμβολιαστική τους κάλυψη, σήμερα να φθάσει πάνω από 20%.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο μίλησε το onMed, το peak της γρίπης θα είναι δύο εβδομάδες νωρίτερα εφέτος και το στέλεχος που κυριαρχεί είναι το Α Η3Ν2, γνωστό και από παλιότερα στην χώρα μας, το οποίο σε αντίθεση με πέρυσι (ΑΗ1Ν1 που προτιμούσε νέες ηλικίες), χτυπά κυρίως ηλικιωμένους.

Διαβάστε ακόμη:

Εν αναμονή του μεγάλου κύματος της γρίπης - 35.000 επιπλέον εμβόλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ