ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά το μπουφάν είναι «μέτρο προστασίας» ενάντια στις λοιμώξεις;

«Βάλε το μπουφάν σου, θα κρυώσεις!». Και ποιος δεν έχει ακούσει ως παιδί αυτή τη φράση από τη μαμά του, τη γιαγιά του ή κάποιο άλλο υπερπροστατευτικό αγαπημένο του πρόσωπο!

Τελικά το μπουφάν είναι «μέτρο προστασίας» ενάντια στις λοιμώξεις;

Η συνήθης αντίδρασή μας σε αυτήν την προτροπή ήταν ένας μορφασμός ή ένα νεύμα απαξίωσης, ήρθε όμως πια η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η νεανική μας άγνοια κινδύνου ήταν ένα μεγάλο λάθος...

Λίγο ενημερωμένος να είναι κανείς γνωρίζει ότι η γρίπη, το κρυολόγημα και γενικότερα όλες οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και όχι στο κρύο, φαίνεται όμως ότι αυτή η γνώση δεν αρκεί για να προστατευθούμε, αφού τα πράγματα στην πράξη είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Οι καιρικές συνθήκες πράγματι επηρεάζουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε –όπως μας είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει! Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα τελευταία ευρήματα επιστημόνων από τη Σουηδία και τη Σκωτία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Clinical Virology, οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 20.000 ρινικά δείγματα σε διάστημα τριών ετών προκειμένου να διαπιστώσουν σε πόσα από αυτά υπήρχαν ενδείξεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Στη συνέχεια, μελέτησαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων συνδυαστικά με στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Τι ανακάλυψαν; Έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως αυτές που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, παρατηρείται συνήθως κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους που η υγρασία και η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Με άλλα λόγια, η κακοκαιρία «πυροδότησε» τα μαζικά κρούσματα λοιμώξεων.

bigstock 156136346

Πώς εξηγείται η σχέση ανάμεσα στις λοιμώξεις και στον καιρό

Οι ιοί χρησιμοποιούν ως «μεταφορικό μέσο» τα υγρά σωματίδια και ευδοκιμούν όταν το κλίμα είναι ξηρό και ψυχρό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παράλληλα, ο ξηρός και ψυχρός αέρας απορροφά επιπλέον υγρασία, διατηρώντας τα σωματίδια αρκετά ελαφριά ώστε να παραμείνουν αερομεταφερόμενα. Αυτό σημαίνει ότι «κυκλοφορούν» περισσότερο κι έτσι είναι πιο εύκολο να τα εισπνεύσει κανείς και να μολυνθεί.

Να φοράτε λοιπόν όχι μόνο μπουφάν αλλά και κασκόλ, σκουφί και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλύψει τα «σημεία εισόδου» του σώματός σας κρατώντας μακριά τους παθογόνους εισβολείς!

Δείτε κι αυτό:

Τι σχέση έχουν τα κρύα πόδια με τη γρίπη και το κρυολόγημα;