ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πόλη του Αγρινίου

Σειρά επαφών είχε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Αγρίνιο, προσκεκλημένος του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αγρινίου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πόλη του Αγρινίου

Ο κ. Αυγερινός, μαζί με τα μέλη του Τμήματος, επισκέφθηκε αρχικά τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου, με τον οποίον συνομίλησε για τις νέες συνθήκες και προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή έχει επεκτείνει τις κοινωνικές δομές της με περισσότερες δράσεις, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε δημιουργικές συνεργασίες και σίγουρα χρειαζόμαστε τον Ε.Ε.Σ. να μας βοηθήσει να αμβλύνουμε τις μεγάλες αντιθέσεις».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι ο Ε.Ε.Σ., ως ο αρχαιότερος εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα, με ένα σύνθετο και πολυδιάστατο έργο, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμοι στην σημερινή δύσκολη συγκυρία».
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των ανακαινισμένων γραφείων του Τμήματος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος κ. Κώστας Μπόκας σημείωσε ότι «μετά την ανακαίνιση των γραφείων μας, που έγινε με την υποστήριξη και την προσφορά επαγγελματιών της περιοχής μας, και την τελετή αγιασμού, επιχειρούμε ένα νέο ξεκίνημα, αν και σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά, μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία, αντλούμε δύναμη για να προχωρήσουμε».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Τμήματος, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην εκδήλωση, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τη διαχρονική έννοια της αλληλεγγύης, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αυγερινός και ο Δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ συντονίστρια ήταν το μέλος του Δ.Σ. και εκδότρια της εφημερίδας «Συνείδηση» κ. Νάντια Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του ο κ. Μπόκας εξήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία εντός του έτους Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών στην περιοχή!

Ο κ. Αυγερινός αναλύοντας τη Θεμελιώδη Αρχή του Εθελοντισμού ανέφερε ότι: «μαχόμαστε για να μεταδώσουμε τις ιδέες της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Ιερή υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε τον έργο και να μην προδώσουμε τους αγώνες χιλιάδων εθελοντών που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε με αριθμούς το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει ο Οργανισμός, ιδιαίτερα στο προσφυγικό ζήτημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τέλλογλου, ο οποίος προσέγγισε την έννοια της αλληλεγγύης μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, αλλά και προσωπικά του βιώματα από το πολεμικό ρεπορτάζ. Εστιάζοντας στην έννοια του εθελοντισμού υπογράμμισε την ανάγκη η όλη προσπάθεια να «περάσει» στην ψηφιακή εποχή, ώστε να προσελκύσει τις νέες γενιές. «Η στόχευση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με αποφάσεις γρήγορες και διαφανείς... [διότι] ο χειρότερος εχθρός του εθελοντισμού είναι ο κακός εθελοντισμός και η αδιαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές Αιτ/νίας, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, ο Διευθυντής της Δ.Α. Ακαρνανίας, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγρινίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών, η Επιστημονική Υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ Αγρινίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, οι Πρόεδροι του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», ο Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, πλήθος εθελοντών και υποστηρικτών των δράσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.