ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς λόγω άρνησης του εμβολιασμού

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία από τις αρχές της φετινής χρονιάς πλησιάζει ήδη το σύνολο των κρουσμάτων για το 2016, αναφέρει το ιταλικό υπουργείο υγείας, εκφράζοντας την ανησυχία του και επισημαίνοντας ως αιτία το γεγονός ότι ορισμένοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ιταλία: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς λόγω άρνησης του εμβολιασμού

Ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 844 κρούσματα, ο μετρητής για το 2017 έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 700, υπερτριπλάσια από πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Η πλειονότητα των ασθενών είναι νεαροί ενήλικες (15-39 ετών) και τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις περιφέρειες του Τορίνο, της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο της γειτονικής χώρας, ο ιός διαδίδεται σε θυλάκους μη εμβολιασμένου πληθυσμού, «σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού γονιών που αρνούνται τον εμβολιασμό, παρά τις επιστημονικές αποδείξεις» για τη χρησιμότητά του και τις προσπάθειες των δημόσιων αρχών να διευκολύνουν την πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό, το οποίο είναι πλέον δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό.

Αφού είχε υπερβεί το 90%, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας δύο ετών που είναι εμβολιασμένα υποχώρησε και πάλι το 2015 στο 85,3%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το 95% ως το όριο από το οποίο εμποδίζεται η κυκλοφορία αυτού του πολύ μεταδοτικού ιού.

Γενικά καλοήθης, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που είναι μερικές φορές θανατηφόρες. Κατά την τελευταία σημαντική επιδημία της νόσου, το 2002, η Ιταλία είχε καταγράψει 15 θανάτους σε 18.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), η Ιταλία είναι μία από τις έξι χώρες της ΕΕ στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει ενδημική μετάδοση της νόσου, μαζί με το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια αιτία αναζωπύρωσης πολλών ασθενειών