ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνη για τον παιδικό εγκέφαλο η έκθεση στον μόλυβδο

Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη μετά από δεκαετίες, όταν πια θα βρίσκονται στη μέση ηλικία, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την οικονομική κατάστασή τους, δείχνει μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.

Επικίνδυνη για τον παιδικό εγκέφαλο η έκθεση στον μόλυβδο

Ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Επίπεδα μολύβδου όχι μεγαλύτερα από πέντε μικρογραμμάρια ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άαρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 565 άτομα 38 ετών από τη Νέα Ζηλανδία –η οποία είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη της πριν μερικές δεκαετίες.

Συνυπολογίστηκαν και συσχετίστηκαν αναλύσεις αίματος για μόλυβδο που είχαν κάνει αυτοί οι άνθρωποι όταν ήταν 11 ετών, καθώς επίσης στοιχεία από πρόσφατα τεστ νοημοσύνης και δεδομένα για την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κατάστασή τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά dl είχαν κατά μέσο όρο 4,2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ως ενήλικες. Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα μολύβδου είχαν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο προνομιούχα επαγγέλματα ως ενήλικες.

Για κάθε 5 μικρογραμμάρια ανά dl παραπάνω μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 1,6 μονάδες ο δείκτης νοημοσύνης του στην ηλικία των 38 ετών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο με χειρότερες σχολικές επιδόσεις τους. Ο μόλυβδος (προτού η βενζίνη γίνει αμόλυβδη) συσσωρευόταν σταδιακά στο σώμα και η επίδρασή του αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαρκεί επί δεκαετίες.