ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΦΙ: Το 3ο συνέδριο με θέμα «Βιοϊατρική Έρευνα: Στοχεύοντας στην Καινοτομία»

Το 3ο της συνέδριο με θέμα «Βιοϊατρική Έρευνα: Στοχεύοντας στην Καινοτομία» διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι. ). Το συνέδριο, θα διεξαχθεί στις 16 -17 Ιουνίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

ΕΛΕΦΙ: Το 3ο συνέδριο με θέμα «Βιοϊατρική Έρευνα: Στοχεύοντας στην Καινοτομία»

Το 3o συνέδριο της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. επικεντρώνει τις εργασίες του στην Βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα σήμερα, που θεωρεί κρίσιμο ζήτημα για την υγεία και την πρόοδο στη χώρα.

Το μέγεθος της βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα, εκτιμώμενο σε άνω του 30% του συνόλου αυτής.

Την έναρξη του συνεδρίου αναμένεται να χαιρετίσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας - ΓΓΕΤ και του ΕΟΦ, οι οποίοι θα αναφερθούν στις πρόσφατες εξελίξεις του θεσμικού πλαισίου για την εθνική στρατηγική και προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί επικεφαλείς, εκπρόσωποι και ερευνητές από Ερευνητικά Κέντρα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ιατρικές Σχολές Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων και Κρήτης για να παρουσιάσουν τη σημερινή πραγματικότητα και να εισηγηθούν προτάσεις για το μέλλον και τη δημιουργία «νέων στόχων» για τη βιοϊατρική έρευνα, όπως βιοϋλικά, βιοδείκτες και την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Οι συμμετέχοντες Πανεπιστημιακοί ερευνητές, κλινικοί ερευνητές, ανεξάρτητοι ερευνητές ή συνεργαζόμενες ομάδες ερευνητών, μέλη Επιστημονικών Εταιριών και άλλοι εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων έρευνας θα παρουσιάσουν το έργο τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις και τις προοπτικές τους.

Το συνέδριο θα καλύψει τις εξής θεματικές ενότητες:

- Η βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα, σήμερα, προοπτικές και προκλήσεις

- Τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα με στόχο ανάπτυξη διαγνωστικών ή και θεραπευτικών λύσεων

- Συνάφεια της προκλινικής - βασικής έρευνας με την κλινική και μεταφραστική έρευνα σε θεραπευτικούς τομείς αιχμής

- Εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών στην κλινική πράξη, σαν αποτέλεσμα της επιτήρησης της επιδημιολογίας και της ρύθμισης των χρόνιων νοσημάτων

- Ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε ιδιωτικούς φορείς Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

- Διεξαγωγή των κλινικών μελετών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Στόχος του συνεδρίου είναι η προαγωγή της αριστείας στην έρευνα, η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Κέντρων, η ενθάρρυνση συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για ουσιαστική στήριξη ερευνητικών έργων στα πλαίσια της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, με παράλληλη έμφαση στις απαιτούμενες θεσμικές μεταβολές για τη βιοϊατρική έρευνα για την παραγωγή τεχνολογίας, προϊόντων και καινοτομίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΕΛ.Ε.Φ.Ι. με το 3ο της συνέδριο θα συμβάλλει στην αναγνώριση και προβολή του ερευνητικού έργου που παράγεται στην Ελλάδα και της μακροπρόθεσμης προσπάθειας που αυτό απαιτεί, ενώ ταυτόχρονα θα παροτρύνει τον συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επί ρεαλιστικών στόχων με την υποστήριξη της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να μην χάνουμε ευκαιρίες και κυρίως ταλαντούχους επιστήμονες του τομέα, την στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.