ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οκτώ κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Πόσο ισχυρό είναι τελικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Οκτώ κρούσματα ιλαράς έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οκτώ κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Πόσο ισχυρό είναι τελικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Βλέπουμε ότι παλιές ξεχασμένες μεταδοτικές ασθένειες αναβιώνουν και πάλι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας και φυσικά με τον προβληματισμό που δημιουργεί το αντι-εμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχουν ενστερνιστεί πολλοί Ευρωπαίοι.

Όπως ανέφερε στον "Φαρμακευτικό Κόσμο" η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεανώ Γεωργακοπούλου, τα οκτώ κρούσματα της λοίμωξης εντοπίστηκαν σε παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές που θα τους κοστίσουν τη ζωή.

Αν και το εμβόλιο κατά της ιλαράς, το οποίο γίνεται σε δύο δόσεις, είναι ικανό να θωρακίσει σε ποσοστό που αγγίζει το 100% τα βρέφη και τα νήπια, πολλοί γονείς εκτιμούν, ότι ο εμβολιασμός είναι περιττός. Ωστόσο, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Ρουμανία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 36 θάνατοι εξαιτίας της ιλαράς και όλοι αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και ένα ερυθηματώδες εξάνθημα.

Η ιλαρά μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα) και είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.

Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

- Πνευμονία

- Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα

- Μυοκαρδίτιδα

- Εγκεφαλίτιδα.

Όπως είχε τονιστεί τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στο ΚΕΛΠΝΟ με την παρουσία του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, «παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές, εντούτοις πολλοί γονείς εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι σχετικά με τον εμβολιασμό του δικού τους παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παγκοσμίως, 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Όπως είχε τονίσει μάλιστα η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Εθν. Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, στους 5 γονείς που θα μπουν σε ένα ιατρείο με το παιδί τους, οι 4 είναι προβληματισμένοι αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο υπογραμμίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελεί μέτρο ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Ανεμβολίαστα κατά της φυματίωσης τα παιδιά στην Κοζάνη

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Απαντά στην αγωνία των γονιών για την ασφάλεια των εμβολίων