ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινστιτούτο Prolepsis: Ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών για την ιλαρά στους επαγγελματίες υγείας

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιδημίες ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία) και την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε επαγγελματίες υγείας, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών στους επαγγελματίες υγείας και παρέχει πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου και το σχετικό εμβόλιο.

Ινστιτούτο Prolepsis: Ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών για την ιλαρά στους επαγγελματίες υγείας

Επισημαίνεται ότι η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων της αναπνοής. Οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 στην Ελλάδα πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν την ανοσία τους στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, είτε να έχουν σαφές ιστορικό 2 δόσεων του εμβολίου MMR.

Το παρακάτω ενημερωτικό υλικό, που αφορά στο εμβόλιο MMR, έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση της ενημέρωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των επαγγελματιών υγείας γενικότερα.

- Ενημερωτικό Φυλλάδιο και οδηγίες για Ιατρούς / Νοσηλευτές

- Ενημερωτικό Φυλλάδιο και οδηγίες για άλλους Επαγγελματίες Υγείας και το Κοινό

- Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τα Εμβόλια

Το συγκεκριμένο υλικό και τα εκπαιδευτικά εργαλεία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος HProImmune «Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe» με συντονιστή το Ινστιτούτο Prolepsis (2011-2014) και τη συμμετοχή συνολικά 10 οργανισμών από 8 χώρες της Ε.Ε. Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε στην εμπειρία από την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης 2009 και προέβλεψε ήδη από το 2014 την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων εμβολιασμών για την προστασία των επαγγελματιών υγείας συνολικά, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο εμβολιασμός με το MMR.

Το HProImmune χρηματοδοτήθηκε από το 2ο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας 2008-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχαν από τη χώρα μας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.).

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Prolepsis

Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις για την ιλαρά