ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακριβή η «δωρεάν» Υγεία για τα ελληνικά νοικοκυριά

Πάνω από 100 ευρώ πλήρωνει κάθε μήνα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για υπηρεσίες Υγείας. Αυτό συμπεραίνει η τελευταία έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για το έτος 2017.

Ακριβή η «δωρεάν» Υγεία για τα ελληνικά νοικοκυριά

Σύμφωνα την έρευνα , κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν κατά μέσο όρο 103 ευρώ για υπηρεσίες Υγείας. Το ποσό μεταφράζεται σε 7,3% του συνολικού μηναίου προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Ακόμη πιο ακριβά πληρώνουν για την υγεία τους οι ηλικιωμένοι που έχουν και αυξημένες ανάγκες στις σχετικές υπηρεσίες: η δαπάνη στα νοικοκυριά με ένα άτομο πάνω από 65 χρόνων, εκτοξέυεται στο 13,4% επί του συνόλου των μηναίων εξόδων. Αντίστοιχα, τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν 8,5% του μηνιαίου προϋπολογισμού τους σε ιατρική - φαρμακευτική περίθλαψη.

Από τους ακριβότερους της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραθέτει η Στατιστική Αρχή, στη χώρα μας η υγεία κοστίζει ακριβότερα από αρκετές άλλες χώρες. Πιο «τρανταχτό» είναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει μόλις 1% του μηνιαίου εισοδήματός του σε υπηρεσίες υγείας.

Το μέσο ισπανικοί νοικοκυριό πληρώνει κάθε μήνα για την υγεία 3,4% του εισοδήματός του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε Σερβία και Ιταλία είναι 4,4% και 4,8%. Ελαφρώς χαμηλότερο από την Ελλάδα είναι το ποσοστό στη Βουλγαρία (7,1%).

Με αφορμή τη δημοσοποιοίηση των στοιχείων, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητά να μάθει πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ελαφρύνει τα νοικοκυριά και γιατί τέτοιος σχεδιασμός δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την Υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ο προϋπολογισμός 2019 για την Υγεία