ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 35 γονίδια που «κυβερνούν» τα νεφρά μας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε 35 γονίδια που προδιαθέτουν γενετικά για την εκδήλωση της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα 35 γονίδια που «κυβερνούν» τα νεφρά μας

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική για την κατανόηση των νεφρικών παθήσεων οι οποίες συχνά διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση και όταν πια έχουν προχωρήσει αρκετά.

Τα γονίδια ανακάλυψαν ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάκιετζ Τομαζέφσκι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και δημοσιεύσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Nature Communications".

«Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι γνωστό ότι έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα. Όμως έως τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση για τους ακριβείς γενετικούς μηχανισμούς της, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι ακόμη αργή η πρόοδος στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. Ελπίζουμε ότι μερικά από τα γονίδια που ανακαλύψαμε στα νεφρά, θα αποτελέσουν ελκυστικούς στόχους για την ανάπτυξη μελλοντικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων για τους ασθενείς» δήλωσε ο Τομαζέφσκι.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η ανίχνευση των ατόμων που κινδυνεύουν με χρόνια νεφρική νόσο, προτού καν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να αμυνθεί πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, είτε με τη λήψη προστατευτικών για τα νεφρά φαρμάκων, είτε αντίστροφα με την αποφυγή εκείνων των φαρμάκων που έχουν τοξική επίπτωση στα νεφρά, καταστρέφοντας σταδιακά τη λειτουργία τους.

Η νόσος πλήττει σήμερα σχεδόν στον έναν στους δέκα ενήλικες, διεθνώς. Αρκετοί άνθρωποι πάσχουν από ΧΝΝ χωρίς να το γνωρίζουν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι έχετε νεφρική νόσο

Νεφρική ανεπάρκεια: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή