Νέα μελέτη: Οι ευεργετικές επιδράσεις του στιγμιαίου καφέ στο καρδιαγγειακό μας σύστημα

Ο λόγος -φυσικά- για τον καφέ, ένα ρόφημα που έχει βρεθεί πολλές φορές κάτω από το «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσής του σε παγκόσμιο επίπεδο και των πολλών και ξεχωριστών ιδιοτήτων του.

Τα νέα, λοιπόν, για τους λάτρεις του καφέ που προσπαθούν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού σημαντική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων*, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης, φέρνει τώρα στο προσκήνιο τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ.

Το γιατί τα στοιχεία της νέας αυτής μελέτης έχουν μεγάλη σημασία, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Μέχρι σήμερα, είχαν επικρατήσει αρκετοί «μύθοι», σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο ο στιγμιαίος καφές είναι ωφέλιμος για τον άνθρωπο. Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη μας το γεγονός ότι ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι ειδικοί κατάφεραν να βρουν και να αναδείξουν πολύτιμες πληροφορίες, σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία μας και για την ακρίβεια, στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα οφέλη και γιατί έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε ξεκινάμε την ημέρα μας, απολαμβάνοντας τον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ.

Μία σημαντική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν πολύτιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που μπορούν να εμποδίσουν ή να επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση. Με λίγα λόγια, μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια από το οξειδωτικό στρες, που σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση και μεταξύ άλλων, με μία πληθώρα νοσημάτων, όπως εκείνα που αφορούν στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Ο στιγμιαίος καφές, λοιπόν, αποτελεί μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα, που μας προστατεύουν από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Αυτό σημαίνει πως εντάσσοντας τον στιγμιαίο καφέ στο καθημερινό μας μενού, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την υγεία μας και σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να προστατεύσουμε περαιτέρω τον οργανισμό μας από προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την καρδιά μας.

in1

Τα οφέλη και η επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα

Εκτός όμως από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, χάρη στη νέα έρευνα που είδε πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κύριο Αθανάσιο Πρωτογέρου και την κα Καλλιόπη Καράτζη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αναδείχθηκε ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αφορά στον στιγμιαίο καφέ. Ποιο είναι αυτό; Η επίδρασή του στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Βλέπετε, μέχρι σήμερα, τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας σχετικά με τη μακροχρόνια κατανάλωση του συγκριμένου καφέ, δεν ήταν πολλά. Ωστόσο, οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης, κατάφεραν να ρίξουν «φως» σε μία σειρά από ερωτήματα που μας απασχολούσαν και να αναδείξουν σημαντικά στοιχεία, σχετικά με πιθανά οφέλη του στιγμιαίου καφέ για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας, ο στιγμιαίος καφές όχι μόνο είναι ασφαλής για τα αγγεία μας, αλλά έχει δυνητικά και μία ευεργετική σχέση με την αρτηριακή λειτουργία. Οι δηλώσεις του κ. Πρωτογέρου είναι αναμφίβολα χαρακτηριστικές, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ευρήματα φάνηκε ότι «συνολικά, η κατανάλωση κατά μέσο όρο ενός ή δύο φλιτζανιών στιγμιαίου καφέ την ημέρα, είναι όχι μόνο ασφαλής για τα αγγεία μας, αλλά έχει δυνητικά ευεργετική σχέση με την αρτηριακή λειτουργία και όχι επιβλαβή».

in2

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι έγιναν σε ένα μεγάλο δείγμα ενήλικων υγιών ατόμων, αλλά και ατόμων με παράγοντες κινδύνου που επιταχύνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για την ακρίβεια, συνολικά 1.041 άτομα -άνδρες και γυναίκες- με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, συμμετείχαν σε αυτή. Το βασικό συμπέρασμά της είναι, λοιπόν, ότι εκτός από σημαντική πρόσληψη μιας πληθώρας μικροθρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό, η καθημερινή, μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ δεν σχετίζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με την αρτηριακή πίεση -έχει δηλαδή ουδέτερη επίδραση σε αυτή- και είναι ασφαλής ακόμη και για τα υπερτασικά άτομα.

Έχουμε συνεπώς κάθε λόγο να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τον στιγμιαίο μας καφέ, είτε ζεστό, είτε frappe, ειδικότερα τώρα που γνωρίζουμε ότι εκτός από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, μπορεί να ωφελήσει και όχι να βλάψει το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Για τους ειδικούς, άλλωστε, η καθημερινή κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών στιγμιαίου καφέ είναι ασφαλής για την υγεία μας και την ίδια ώρα, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

* Η έρευνα (Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment, Abstracts 9th Νational Congress of the Hellenic Atherosclerosis Society, December 3 - 5, 2020) πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από τη Μονάδα Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Έρευνας, την Κλινική του Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κύριο Αθανάσιο Πρωτογέρου και την κυρία Καλλιόπη Καράτζη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Sponsored by Nestlé