ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα έμβρυα

Σινάνη Αικατερίνη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών, φτάνοντας στη μήτρα και παρεμβαίνοντας στην υγιή τους ανάπτυξη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα έμβρυα

Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μεταβάλλουν αρνητικά ένα συγκεκριμένο μέτρο της προγεννητικής έκθεσης στις ορμόνες.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ορμονική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων της προγεννητικής και πρώιμης ανάπτυξης του βρέφους και υποψιαζόμαστε ότι η διαταραχή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την αναπαραγωγική υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Emily Barrett, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers, στο Νιου Τζέρσεϋ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για την απόσταση μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, γνωστή και ως ανωγεννητική περιοχή.

Οι αλλαγές στην ανωγεννητική περιοχή μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα ορμονών, την ποιότητα του σπέρματος, τη γονιμότητα και τις αναπαραγωγικές διαταραχές, είπαν οι ερευνητές.

Σε μελέτες σε ζώα, η ανωγεννητική απόσταση χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της τοξικότητας των ρύπων.

Όταν η ανωγεννητική απόσταση είναι μικρότερη στους αρσενικούς απογόνους, είναι σημάδι ότι η έκθεση σε τοξίνες παρεμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης του εμβρύου, είπε η Barrett.

Η Barrett και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από μια συνεχιζόμενη μελέτη εγκύων γυναικών και των παιδιών τους σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ: Μινεάπολη, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Ρότσεστερ.

Η ανωγεννητική απόσταση μετρήθηκε κατά τη γέννηση σε όλα τα παιδιά και στο ένα έτος στα αγόρια.

Τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυτών των πόλεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της ανωγεννητικής απόστασης.

Για παράδειγμα, η υψηλότερη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου -το λεγόμενο παράθυρο προγραμματισμού του αρσενικού, όταν στο αρσενικό έμβρυο λαμβάνει χώρα μια έκρηξη ορμονών- συσχετίστηκε με μικρότερο ανωγεννητικό μήκος κατά τη γέννηση.

Η ρύπανση από μικροσωματίδια φάνηκε επίσης να παρεμβαίνει στη μίνι-εφηβεία, μια περίοδο στην πρώιμη βρεφική ηλικία όταν η παραγωγή ορμονών είναι υψηλή.

Αυτή η ρύπανση μικροσωματιδίων λειτουργεί σαν «δούρειος ίππος», είπε η Barrett, καθώς μπορεί να μεταφέρει γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες όπως κάδμιο και μόλυβδο.

«Όταν αυτοί οι διαταράκτες παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισόβιες επιπτώσεις στην υγεία μας, από καρκίνου έως μείωση της της αναπαραγωγικής ικανότητας», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.