ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπαιζε κιθάρα ενώ του αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο (βίντεο)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το παίξιμο της κιθάρας βοήθησε τους γιατρούς να κόψουν όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο χωρίς να επηρεάσουν τις κινητικές του δεξιότητες.

Έπαιζε κιθάρα ενώ του αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο (βίντεο)

Ο επαγγελματίας κιθαρίστας Christian Nolen υποβλήθηκε στην πολύ δύσκολη επέμβαση τον περασμένο μήνα.

Η χειρουργική ομάδα αφαίρεσε έναν όγκο (γλοίωμα) στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του Nolen, κοντά στην περιοχή που ελέγχει την κίνηση του αριστερού χεριού, δήλωσε ο δρ. Ricardo Komotar, ο νευροχειρουργός εγκεφάλου και όγκων που ηγήθηκε της ομάδας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center στο Μιάμι.

“Το σχέδιό μας για τη χειρουργική επέμβαση ήταν ότι θα ήταν ξύπνιος και θα έπαιζε κιθάρα ενώ βγάζαμε τον όγκο. Θα τον εξετάζαμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τραυματίζαμε το μέρος που ελέγχει την κίνηση του χεριού και η δοκιμή της κίνησης του χεριού θα γινόταν με το να παίζει κιθάρα”, είπε ο δρ. Komotar.

Δεν συμβαίνει οι χειρουργοί εγκεφάλου να χρησιμοποιούν μια δεξιότητα όπως το παίξιμο κιθάρας ως δοκιμασία ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, αλλά αυτού του είδους χειρουργικές επεμβάσεις με τον ασθενή να είναι ξύπνιος, γίνονται πολλές φορές την εβδομάδα στο εν λόγω αντικαρκινικό του κέντρο, είπε ο ίδιος.

Ο ασθενής αρχικά κοιμάται και με περιφερειακή αναισθησία οι γιατροί μουδιάζουν το τριχωτό της κεφαλής για το επεμβατικό μέρος της εγχείρησης, δήλωσε ο δρ. Arman Dagal, επικεφαλής νευροαναισθησιολογίας και περιεγχειρητικών νευροεπιστημών στο ίδιο κέντρο.

Ο Nolen τοποθετήθηκε σε κατάλληλη θέση ώστε ο νευροχειρουργός να έχει πρόσβαση στην περιοχή όπου βρισκόταν ο όγκος και στη συνέχεια ξύπνησε όταν η επέμβαση έφτασε σε ένα ευαίσθητο στάδιο που θα μπορούσε να βλάψει τις κινητικές του δεξιότητες.

“Όταν είμαστε έτοιμοι, στο κρίσιμο τμήμα της επέμβασης όταν χρειαζόμαστε να επικοινωνήσει ο ασθενής μαζί μας, τον ξυπνάμε και βγάζουμε τον αναπνευστικό σωλήνα. Σταδιακά επανέρχεται και έχει πλήρη αντίληψη του πού βρίσκεται", είπε ο δρ. Dagal.

Τότε ήταν που του έδωσαν την κιθάρα του και ο Nolen άρχισε να παίζει. Επέλεξε τραγούδια των Deftones γι' αυτήν τη διαδικασία, είπαν οι χειρουργοί του.

Εκτός από το ότι βοηθά τους νευροχειρουργούς να περιορίσουν τη βλάβη κατά την αφαίρεση ενός όγκου, η εγρήγορση του εγκεφάλου την ώρα της επέμβασης παρέχει και άλλα οφέλη για τους ασθενείς, είπαν οι γιατροί:

"Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα, όσον αφορά τα μειωμένα ποσοστά επιπλοκών. Επίσης, οι ασθενείς μένουν στο νοσοκομείο για μικρότερο χρονικό διάστημα και χρειάζονται λιγότερο επεμβατική μετεγχειρητική παρακολούθηση, επειδή όταν πηγαίνουν στην ΜΕΘ, είναι πλήρως ξύπνιοι και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αυτά είναι τα οφέλη από την μειωμένη αναισθησία. Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ναυτίας και εμετού και πιο σύντομη επαναφορά της κινητικότητας".

Πηγές: healthday.com, wsvn.com