ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συσκευή που τοποθετείται στο στηθόδεσμο ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους

Σινάνη Αικατερίνη

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν μια μικροσκοπική συσκευή που χωράει μέσα στο στηθόδεσμο και παρακολουθεί την ανάπτυξη όγκων στο στήθος σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια γυναίκες.

Συσκευή που τοποθετείται στο στηθόδεσμο ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων του μαστού.

Επειδή ο καρκινικός ιστός είναι πιο πυκνός από τον υγιή και περιέχει λιγότερο νερό, η συσκευή θα μετρά σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου έως και 2 χιλιοστά.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, δήλωσαν πως ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο σουτιέν που θα ενσωματώνει τη συσκευή, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στην ασθενή και στην ιατρική ομάδα της μέσω smartphone. Η ομάδα στοχεύει να προωθήσει τη συσκευή σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η συσκευή θα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης μιας ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Γιανγκ Γουέι, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα, 1 χιλιοστό σε έξι μήνες ή 2 χιλιοστά σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα βελτιώσει το ζωτικής σημασίας έργο της παρακολούθησης των όγκων, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια, ιδίως στην περίπτωση εκείνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 εκατοστό.

Πηγή: Guardian