ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χλαμύδια: Πιο κοντά στο εμβόλιο για τη νόσο που πλήττει την αναπαραγωγική υγεία

Σινάνη Αικατερίνη

Τα χλαμύδια αποτελούν ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το βακτήριο που τα προκαλεί είναι το Chlamydia trachomatis. 

Χλαμύδια: Πιο κοντά στο εμβόλιο για τη νόσο που πλήττει την αναπαραγωγική υγεία

Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις και είναι ιδιαίτερα συχνή σε σεξουαλικά ενεργούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των χεριών, όταν έρθουν σε επαφή με τα γεννητικά όργανα. Επίσης η μητέρα που έχει μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει στο μωρό, κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Τα βακτήρια αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση των ματιών που ευθύνεται για την απώλεια όρασης 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Τα χλαμύδια αποτελούν «σιωπηρή νόσο» επειδή το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αν υπάρξουν συμπτώματα, εμφανίζονται 1-3 εβδομάδες μετά την πιθανή επαφή με το μικρόβιο.

Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ουλώδη ιστό που καθιστά πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρα έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση.

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Με επικεφαλής ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, η κλινική δοκιμή φάσης 1 διαπίστωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο για σχεδόν τέσσερις μήνες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2 προκειμένου να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

«Προστατεύει από τη μόλυνση με χλαμύδια; Εάν έχετε κάποια λοίμωξη, σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ασυμπτωματική λοίμωξη; Δεν το γνωρίζουμε αυτό και αυτή θα είναι η επόμενη φάση της έρευνας», δήλωσε στο NBC η Δρ. Χίλαρι Ρένο, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Πηγή: Interesting Engineering