ΥΓΕΙΑ

Ουρηθρίτιδα: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ουρηθρίτιδα είναι φλεγμονή της ουρήθρας, του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη στο εξωτερικό του σώματος.

Ουρηθρίτιδα: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία
Bigstock

Η ουρηθρίτιδα οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από βακτήρια, πιο συχνά μέσω σεξουαλικής επαφής. Συνήθως μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά.

Αιτίες ουρηθρίτιδας

Τα περισσότερα επεισόδια ουρηθρίτιδας προκαλούνται από μόλυνση από βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα από το δέρμα γύρω από το άνοιγμα της ουρήθρας. Τα βακτήρια που προκαλούν συνήθως ουρηθρίτιδα είναι:

  • Γονόκοκκος, που μεταδίδεται σεξουαλικά και προκαλεί γονόρροια
  • Chlamydia trachomatis, που μεταδίδεται σεξουαλικά και προκαλεί χλαμύδια
  • Βακτήρια μέσα και γύρω από τα κόπρανα

Ο ιός του απλού έρπητα (HSV-1 και HSV-2) μπορεί επίσης να προκαλέσει ουρηθρίτιδα. Η τριχομονάδα είναι μια άλλη αιτία ουρηθρίτιδας. Είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που μεταδίδεται σεξουαλικά.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, συνήθως περιορίζονται στην ουρήθρα. Αλλά μπορεί να επεκταθούν στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών, προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Στους άνδρες, η γονόρροια και τα χλαμύδια προκαλούν μερικές φορές επιδιδυμίτιδα (μόλυνση της επιδιδυμίδας, ενός σωλήνα στο εξωτερικό των όρχεων). Τόσο η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου όσο και η επιδιδυμίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα.

Ουρηθρίτιδα: Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία). Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας είναι:

  • Αίσθηση συχνότερης και επείγουσας ανάγκης για ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

Η ουρηθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα, πόνο ή δυσφορία όταν ένα άτομο δεν ουρεί.

Άλλα συμπτώματα:

  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Εκκρίσεις από το άνοιγμα της ουρήθρας ή από τον κόλπο
  • Στους άνδρες, αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα

Θεραπεία ουρηθρίτιδας

Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν με επιτυχία την ουρηθρίτιδα που προκαλείται από βακτήρια. Πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η ουρηθρίτιδα που οφείλεται σε λοίμωξη από τριχομονάδα συνήθως αντιμετωπίζεται με ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται μετρονιδαζόλη. Η τινιδαζόλη είναι ένα άλλο αντιβιοτικό που μπορεί να θεραπεύσει την τριχομονάδα. Ο/η σύντροφός σας θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε θεραπεία για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση. Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε επανέλεγχο μετά από τρεις μήνες για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη έχει εξαλειφθεί πλήρως. Αυτό ισχύει ακόμη και αν ο/η σύντροφός σας υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Πηγή: webmd.com