ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Pfizer - Astra Zeneca: Δεν προχωρά προς το παρόν ο (μεγαλύτερος στην φαρμακοβιομηχανία) γάμος

Δεν προχωράει προς τον παρόν ο γάμος Astra Zeneca και Pfizer, καθώς η τελευταία, απέσυρε την πρότασή της για εξαγορά της πρώτης, μία πρόταση που άγγιζε το ποσό των 70 δις ευρώ.

Pfizer - Astra Zeneca: Δεν προχωρά προς το παρόν ο (μεγαλύτερος στην φαρμακοβιομηχανία) γάμος

Όπως αναφέρει το Βήμα, η ηρεμία που σηματοδοτείται τώρα στις δύο εταιρείες, έρχεται μετά από ένα πολύμηνο διάστημα, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις ήταν εντατικές, φέρνοντας συχνά προβληματισμό και ανησυχία αναφορικά με εργασιακά θέματα, ζητήματα έρευνας και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πάντως είναι γεγονός, ότι βλέποντας κάποιος την εξέλιξη της υπόθεσης, διαπιστώνει πως η Astra Zeneca, έκανε συχνά ...«κορδελάκια» στον μελλοντικό της μνηστήρα (το πιο πιθανό για οικονομικούς λόγους) καθώς και οι δύο προτάσεις που πραγματοποίησε η Pfizer, δεν έτυχαν θετικής αντιμετώπισης. Η πρώτη πρόταση από την Pfizer είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο αλλά απορρίφθηκε από την Astra Zeneca. Η πρόταση αυτή, αφορούσε έναν συνδυασμό μετρητών και μετοχών, με την Pfizer να προσφέρει 30% περισσότερο από την αξία της μετοχής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας. Στην συνέχεια, η Pfizer επανήλθε με δεύτερη πρόταση τον Απρίλιο η οποία όμως και πάλι δεν αντιμετωπίστηκε θετικά.

Η βρετανική νομοθεσία επιτάσσει ένα διάστημα υπαναχώρησης. Τώρα, η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ, η Pfizer, έχει πετάξει πλέον το μπαλάκι στην Astra Zeneca, λέγοντας ότι τελικά, δεν θα απευθυνθεί στους μετόχους, αλλά θα αφήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της πολύφερνης νύφης να αποφασίσει για την εξέλιξη της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι εάν ευοδωθεί η συμφωνία αυτή, θα είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ, στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεργασία Astra Zeneca - Almirall SA