ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι δεσμεύσεις, το προσωρινό τέλος των επισχέσεων και οι λεπτομέρειες που καίνε

Μπορεί οι επισχέσεις των παρόχων υγείας να έληξαν και οι δύο πλευρές να δηλώνουν ικανοποιημένες από την έκβαση των συζητήσεων, ωστόσο όπως λέει μία γνωστή ρήση, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτές είναι που θα καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης στην συνέχεια.

Οι δεσμεύσεις, το προσωρινό τέλος των επισχέσεων και οι λεπτομέρειες που καίνε

Το πιο πιθανό για τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι θα πανηγυρίζει για το γεγονός ότι λίγο πριν τις εκλογές, εκείνος κατάφερε και σταμάτησε τον γύρο των επισχέσεων που είχαν ξεκινήσει οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, ενώ και οι Ιδιωτικές Κλινικές μόλις πριν δύο ημέρες, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις επισχέσεις και ίσως τις εξετάσουν από την Παρασκευή.

Ωστόσο, όποιος βλέπει πίσω από τις λέξεις και επιχειρεί να κωδικοποιήσει τις δηλώσεις και ανακοινώσεις αμφότερων των δύο πλευρών, μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Διότι επιφανειακά μπορεί να διακρίνεται ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν, ωστόσο κατά βάθος οι γιατροί βράζουν από μέσα τους, δείχνοντας απλά μία καλή διάθεση τόσο εξαιτίας των επικείμενων εκλογών όσο και για να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απλά κερδίζει χρόνο για ακόμη μία φορά.

Το πιο βασικό αίτημα των γιατρών, αυτό της αύξησης του προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ωστόσο ο κλάδος θα εξακολουθεί να επιμένει όπως αναφέρει έως ότου γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.

Η πρόταση που μιλάει για πλαφόν ανά εργαστήριο μπορεί να φαίνεται ότι είναι καλοδεχούμενη από τους γιατρούς, ωστόσο αυτό απλά σημαίνει, σύμφωνα με τον Α΄Αντιπρόεδρο του ΠΙΣ κ. Γιάννη Μπασκόζο ότι σταδιακά από το μέτρο θα ενισχυθούν τα μεγάλα εργαστήρια σε βάρος των μικρών.

Και φυσικά σε μία τόσο ασφυκτική εποχή όπου δεν περισσεύει κανένας πόρος και όπου οι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει με αίμα την ασφάλιση και την περίθαλψή τους, το να κλείσουν τα μικρά εργαστήρια και γενικότερα να μπει λουκέτο στις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ένα ακόμη ράπισμα στο κοινωνικό κράτος, αλλά και στην δημόσια υγεία.

Αναφορικά με την πρόταση «Μετά την παρέλευση του πρώτου 20ήμερου του μήνα ο πάροχος, εάν έχει εξαντλήσει το 80% του προϋπολογισμού του, μέχρι το 100%, μπαίνει στη ζώνη του Rebate και μετά, εάν επιθυμεί, θα μπαίνει δυνητικά στη ζώνη του clawback. Ο πάροχος έχει την επιλογή, μετά την εξάντληση του 100% του πλαφόν του, να παραπέμπει τον ασθενή στις δημόσιες δομές για την εξυπηρέτησή του ή σε άλλους παρόχους ή θα προτείνει την εξυπηρέτηση από τον ίδιο τον επόμενο μήνα. Εάν είναι επείγον περιστατικό και επιθυμεί ο ασθενής, ο πάροχος θα μπορεί να ζητεί την άμεση πληρωμή των εξετάσεων», αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε! Δηλαδή οι ασθενείς θα τρέχουν να προλάβουν να εξετασθούν από τους γιατρούς τους τις πρώτες 20 ημέρες και μόλις παρέλθει το διάστημα αυτό, θα πρέπει ο ασθενής να ψάξει να βρει άλλον γιατρό, αφού ήδη ο δικός του θα έχει εξαντλήσει το πλαφόν, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για να λάβει τις υπηρεσίες που θέλει.

Τέλος, αναφορικά με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα (quidelines) τα οποία θα πρέπει να εκπονήσει ο ΠΙΣ, καθώς κάθε εξέταση που συνταγογραφείται θα εκτελείται και κάθε άλλη εξέταση που επιθυμεί ο γιατρός και δεν υπάρχει στις συνταγογραφικές οδηγίες θεωρείται ως αμοιβόμενη από τον ασφαλισμένο, είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει πολύ συζήτηση. Ακόμη και ο ίδιος Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει τονίσει ότι πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά, ενώ ο κ. Μπασκόζος, σημειώνει ότι για την επίπονη αυτή εργασία, απαιτούνται επιστημονικές δεξιότητες ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι έτοιμα τα πρωτοκόλλα αυτά σε 15 ημέρες, όταν στο εξωτερικό, χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: οι δεσμεύσεις του υπουργείου πρέπει να τηρηθούν

Σταματούν τις επισχέσεις γιατροί & εργαστήρια λόγω εκλογών