ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα νοσοκομεία επιλέγουν πλέον γενόσημα

Σημαντική αύξηση των γενοσήμων στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας καταγράφουν τα στοιχεία του ΕΣΥnet, όπως αποτυπώθηκαν στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τους διοικητές των νοσηλευτηρίων την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τα νοσοκομεία επιλέγουν πλέον γενόσημα

Βεβαίως η πολιτική αυτή, ήταν αναμενόμενη καθώς αποτελεί μνημονιακό στόχο ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να φθάσει το 60% της συνταγογράφησης. Ωστόσο το ερώτημα και ο προβληματισμός που προκύπτουν εύλογα, είναι τι γενόσημα θα καταναλώνουμε, διότι τόσο οι διοικητές, όσο και η ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι, ώστε να μην κατακλυστούν τα νοσοκομεία μέσα από τους διαγωνισμούς με αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες, αλλά από ασφαλή ποιοτικά και ελεγμένα.

Συγκεκριμένα, τα γενόσημα στους πρώτους μήνες του 2014 συμπεριλαμβανομένων και των κυτταροστατικών και των ρευματολογικών σκευασμάτων, εμφανίζουν αύξηση 30,25% σε σχέση με 27,22% που κατέγραφαν το ίδιο διάστημα του 2013. Τα ποσοστά αυτά, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν σε αξίες και όχι σε ποσότητες.

Τα νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν μείωση στην κατανάλωση γενοσήμων, όπως τονίστηκε στην σύσκεψη, είναι το Γενικό νοσοκομείο Ρόδου με 10%, και το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Στο πρώτο, ο λόγος είναι ότι εδώ και μήνες δεν είχε φαρμακοποιό, ενώ το δεύτερο έχει μεγάλη κατανάλωση σε κυτταροστατικά σκευάσματα.

Αισθητή μείωση ωστόσο εμφανίζουν οι Ημέρες Νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία, μείωση της τάξης του 1,46%, αλλά υπάρχει αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία κατά 2,36% και αφορά στο 5 ευρο που καταβάλουν οι ασθενείς και αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα η οποία κυμαίνεται στο 8,5%. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ανήλθαν σε 192.000 και οι επισκέψεις στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) σε 133.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα επίσης καταγράφουν μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις και μείωση στις επεμβατικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Αναφορικά με άλλα αποτελέσματα από τα νοσοκομεία, τα περισσότερα εμφανίζουν μεγάλες δεσμεύσεις του προϋπολογισμού τους σε ποσοστό ακόμη και 96%, αλλά όχι σε εκτελέσεις. Επίσης, σημαντική αύξηση σε ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια, εμφανίζουν τα νοσοκομεία της 2ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάτι που πρέπει να εξετασθεί.

Γενικότερα όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας οι διοικητές των νοσοκομείων βρίσκονται εντός στόχων και τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από το παρελθόν.