ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ιδιωτικές Κλινικές & Διαγνωστικά: η κυβέρνηση αντί για μεταρρυθμίσεις, "κλέβει" τα λεφτά των παρόχων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών καθώς τα περιβόητα χαράτσια clawback και rebate πνίγουν τον κλάδο και απειλούν ταυτόχρονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρασύροντας σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά συνολικά τους ασθενείς, μέσα από την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ιδιωτικές Κλινικές & Διαγνωστικά: η κυβέρνηση αντί για μεταρρυθμίσεις, "κλέβει" τα λεφτά των παρόχων

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι Γενική Συνέλευση για να εξετάσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Όπως αναφέρει στο on Med ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, είναι τόσο μεγάλα τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε, τα οποία απειλούν ξεκάθαρα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για το 2013, το clawback και το rebate που θα πρέπει να πληρωθεί, ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ σε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 225 εκατ. ευρώ. Το 2014, ο προϋπολογισμός των κλινικών ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι για κάθε μήνα, θα πρέπει να δαπανώνται περίπου 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη οι υποβολές των νοσηλίων για τους πρώτους μήνες του έτους, κυμαίνονται μεταξύ 27 και 32 εκατ. ευρώ.

Έχουμε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζει ο κ. Σαραφιανός, ως μία μικρή αλλά σημαντική βοήθεια να μην υπολογίζονται στον προϋπολογισμό ο ΦΠΑ και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων (που είναι έτσι και αλλιώς παράνομες και όπως φαίνεται θα καταργηθούν αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας) αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Να σημειωθεί ότι αυτές οι κρατήσεις υπερ τρίτων, αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, εφάπαξ, χαρτόσημο και ΟΓΑ και ανέρχονται σε 3,72%, δηλαδή ποσό που αγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι Ιδιωτικές Κλινικές στην χώρα ανέρχονται σε 160 (εκ των οποίων, οι 41 είναι Ψυχιατρικές, οι 20 Μαιευτικές, οι 70 Γενικές Κλινικές και οι 28 ανήκουν σε μεγάλους ομίλους) οι οποίες απασχολούν είτε άμεσα είτε έμμεσα περί τα 25.000 άτομα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, με μία ανακοίνωση - κόλαφο που απέστειλε χθες, στοχοποιεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «για την κατάντια της ΠΦΥ η οποία σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει, με τα μαγειρέματα του διδύμου Γεωργιάδη - Μπέζα», ενώ επιπλέον τώρα, υπόσχεται κάλυψη και στους ανασφάλιστους, όπως σημειώνει.

Μάλιστα η ανακοίνωση φέρει τον τίτλο: «Υπουργείο Υγείας: Ο «Τζάμπας» ζει!! (και συνεχίζει να κοροϊδεύει...)».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος:

«Διαβάζουμε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης εξαγγέλλει πως από τον Ιούνιο όλοι οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μάλιστα την Παρασκευή που πέρασε υπέγραψε σχετική υπουργική απόφαση. Αφού λοιπόν ο Υπουργός Υγείας, συνεπικουρούμενος από τον «τεχνοκράτη» Υφυπουργό του κ. Αντ. Μπέζα αναμόρφωσαν το σύστημα υγείας νομοθετώντας την κλοπή του ιδιωτικού τομέα από το κράτος μέσω του rebate και του claw back (σε συνέχεια αντίστοιχων φορολογικών κ.α. πολιτικών), το δίδυμο του Yπουργείου Yγείας εμφανίζεται γαλαντόμο μοιράζοντας τα «λεφτά των άλλων», που με ανήθικους, αυταρχικούς και αντιδημοκρατικούς τρόπους έχουν αρπάξει πίσω. Τώρα, υπόσχεται κάλυψη και στους ανασφάλιστους πολίτες της δύσμοιρης αυτής χώρας.

Τα νέα αυτά είναι καλά για τους Έλληνες πολίτες. Και είναι καλά, διότι ΟΛΟΙ μας σε λίγο καιρό θα είμαστε ανασφάλιστοι ανεξαρτήτως εάν πληρώναμε τις εισφορές στα ταμεία μας ή όχι. Θα είμαστε ανασφάλιστοι γιατί οι πολιτικές των κκ. Γεωργιάδη και Μπέζα θα έχουν καταστρέψει τους έντιμους παρόχους που δεν μετήλθαν παράνομες πρακτικές για την αύξηση του τζίρου τους προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα έχουν καταστρέψει και τον ίδιο τον Οργανισμό.

Το δίδυμο του Υπουργείου υγείας, εμφανώς καλύπτει όσους παρόχους παρανόμησαν το έτος 2013 μετερχόμενοι πρακτικές «προκλητής ζήτησης», αρνούμενο να λάβει στοχευμένα μέτρα κατά των παρανομούντων παρόχων, ενώ την ίδια ώρα που υποχρηματοδοτεί τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα Σοβιετικού τύπου, προκειμένου οι κκ. Γεωργιάδης και Μπέζας να εμφανιστούν αρεστοί στην Τρόικα, υπερκαλύπτοντας δήθεν τους στόχους του προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αντί να κάνουν μεταρρυθμίσεις «κλέβουν» τα λεφτά των παρόχων. Κατ' αυτό τον τρόπο καλύπτουν το πρόβλημα ώστε να «σκάσει» στους επόμενους υπουργούς (όποιοι και εάν είναι αυτοί), μια τακτική που παραδοσιακά τηρείται από όλους τους υπουργούς υγείας μέχρι σήμερα και όταν αποφασίζουν να κάνουν «μεταρρυθμίσεις», καταφεύγουν σε παράνομα, αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά μέτρα, σκεφτόμενοι μόνο το πολιτικό κόστος, όπως το αυταρχικό μέτρο του πλαφόν ανά πάροχο, το οποίο καταργεί αφ' ενός μεν το δικαίωμα του ασφαλισμένου για ελεύθερη επιλογή ιατρού και διαγνωστικού κέντρου/εργαστηρίου, αφ' ετέρου δε το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αξιόπιστα αποτελέσματα εξετάσεων, τα οποία σε τελευταία ανάλυση λειτουργούν υπέρ των ασφαλισμένων και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες λέγοντάς τους: Όταν δεν θα υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην χώρα, να θυμηθείτε αυτούς που την αποτελείωσαν. Όταν θα ψάχνετε να κάνετε μια απλή εξέταση και θα περιμένετε μήνες, να θυμηθείτε τους κκ. Γεωργιάδη και Μπέζα, οι οποίοι ενεργώντας με παλαιοκομματική νοοτροπία και για μικροκομματικό όφελος κατέστρεψαν την Υγεία σας».