ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είναι οι Κλινικές Βραχείας Νοσηλείας και σε ποια δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν

Οι Κλινικές Βραχείας Νοσηλείας ή «one day clinics», είναι οι μονάδες στις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς γενική αναισθησία και άλλες ιατρικές πράξεις που απαιτούν ολιγόωρη παραμονή των ασθενών, χωρίς νοσηλεία και διανυκτέρευση.

Τι είναι οι Κλινικές Βραχείας Νοσηλείας και σε ποια δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν

Η σχετική υπουργική απόφαση την οποία έχει ήδη υπογράψει ο απερχόμενος Άδωνις Γεωργιάδης, έχει πάρει το δρόμο της μετά και από την έγκριση του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Η λειτουργία των Κλινικών Βραχείας Νοσηλείας προβλέπεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να λειτουργούν σε νοσοκομεία δυναμικότητας 400 και άνω κλινών, εντός και εκτός του κτιριακού συγκροτήματος, με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, αλλά και σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των 400 κλινών, χωροταξικά στον ίδιο χώρο με αυτά, στα οποία λειτουργούν παράλληλα με τα υφιστάμενα τμήματα βραχείας νοσηλείας.

Στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες διαγνωστικής, χειρουργικής ή θεραπευτικής φύσεως, για τις οποίες δεν απαιτείται ολική νάρκωση. Κυρίως θα αντιμετωπίζονται οφθαλμολογικά, ΩΡΛ, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, δερματολογικά περιστατικά, κ. ά., καθώς και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

Οι κλινικές βραχείας νοσηλείας αν αναπτυχθούν σωστά, αναμένεται να συντελέσουν στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και στη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Πρόσφατη μελέτη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), έδειξε ότι η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξοικονόμηση δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ θα υπερβαίνει τα 93 εκατ. ευρώ ετησίως (στη μέση διάρκεια νοσηλείας των έξι ωρών) και τα 71 εκατ. ευρώ (στη μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στην δομή, που είναι 12 ώρες).