ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μ. Βορίδης: Χειρουργείο ανοικτής καρδιάς για το ΕΣΥ οι 2950 προσλήψεις

Με χειρουργείο ανοικτής καρδιάς παρομοίασε τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Υγεία, με πρώτο βήμα τις επικείμενες 2950 προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Μ. Βορίδης: Χειρουργείο ανοικτής καρδιάς για το ΕΣΥ οι 2950 προσλήψεις

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Υγείας τείνει χέρι συνεργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι δίνουν καθημερινά δύσκολες μάχες, τονίζοντας ότι μία από τις προτεραιότητές του είναι να βάλει στην εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση το ζήτημα της αύξησης του προυπολογισμού για την Υγεία.

Ωστόσο, απαντώτας σε ερώτηση για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και των ευτελών υλικών λόγω των σφιχτών προυπολογισμών, τονίζει ότι «η εικόνα που έχουμε από το ESYnet είναι ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται εντός προυπολογισμού και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες αν τηρούνται ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο αστοχιών».

Ο κ. Μ. Βορίδης προαναγγέλλει αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα σχέδια θα παραμείνουν στο συρτάρι έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το φιλόδοξο έργο Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σχετικά με το θέμα της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας αρνείται ότι υπήρξε αύξηση, δικαιολογώντας την απάντηση αυτή ότι «εάν ο πολίτης επιλέξει ένα φθηνό γενόσημο, τότε δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση, όπως θα γινόταν αν επέλεγε το εκτός πατέντας πρωτότυπο».

Σε ότι αφορά τη μετανάστευση των γιατρών ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «ακόμη και αν το ΕΣΥ ήταν απολύτως ελκυστικό και οι πόροι ανεξάντλητοι, και πάλι δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν όλο οι γιατροί. Ωστόσο, οι μετακινήσεις «εγκεφάλων«, σπουδαίων νέων επιστημόνων, είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».