ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελλείψεις αίματος έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται στις Μονάδες Αιμοδοσίας

Το γνωστό καλοκαιρινό πρόβλημα με τις ελλείψεις αίματος έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τις Μονάδες Αιμοδοσίας και από τις επόμενες ημέρες, οι ελλείψεις θα είναι μεγαλύτερες, λόγω της έναρξης της άδειας των αιμοδοτών.

Ελλείψεις αίματος έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται στις Μονάδες Αιμοδοσίας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για μείωση της προσφοράς αίματος, προειδοποιώντας για επάρκεια των διαθέσιμων αποθεμάτων προϊόντων αίματος που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Μάλιστα, ζητά τον υποχρεωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλοι αποκλεισμοί αιμοδοτών.

Συγκεκριμένα, απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον άμεσο σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που συνήθως παρατηρείται η χαμηλότερη εθελοντική προσφορά αίματος λόγω των θερινών διακοπών.

«Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αίματος πριν αυτές προκύψουν είναι απαραίτητη η κινητοποίηση της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την στράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, γιατί η επάρκεια αίματος είναι υπόθεση όλων μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνοντας τις περικοπές δαπανών στην Υγεία, την ελλιπή στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την έλλειψη ενιαίας πολιτικής στον τομέα της αιμοδοσίας, οι ασθενείς εκφράζουν φόβους ότι η μειωμένη εθελοντική προσφορά αίματος, δύναται να δημιουργήσει βλάβη στην υγεία τους, τους δημιουργεί ανασφάλεια και ανατρέπει τον προγραμματισμό της καθημερινότητά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.

«Είμαστε στο σημείο που δεν επιτρέπονται αισιόδοξες και θεωρητικές απόψεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Απαιτείται σχεδιασμός και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες όπου και αναμένονται να υπάρξουν ελλείψεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών και του επικείμενου ιού του Δυτικού Νείλου όπου πρώτα θα θίξουν τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.