ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χειρόφρενο για 12 καινούργια ασθενοφόρα, λόγω έλλειψης οδηγών

Ενισχύθηκε ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία, με 12 υπερσύγχρονα οχήματα, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά προς το παρόν μένουν ανεκμετάλλευτα.

Χειρόφρενο για 12 καινούργια ασθενοφόρα, λόγω έλλειψης οδηγών

Τα νέα ασθενοφόρα, που αποκτήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, παρέλαβε τη Δευτέρα η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, παρουσία διοικητών νοσοκομείων της περιοχής, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρή.

Τα ασθενοφόρα αυτά προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας Αγιάς, Γόννων, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Παλαμά, Καλαμπάκας, Αργαλαστής, Μουζακίου, Πύλης, Ζαγοράς, Σκιάθου και Σκοπέλου.

Ωστόσο, τα Κέντρα Υγεάις του νομού δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό οδηγών ασθενοφόρων.

Το Κέντρο Υγείας Γόννων έχει σήμερα δύο ασθενοφόρα αλλά αυτή την περίοδο δεν διαθέτει οδηγό. Ακόμη και όταν ο μοναδικός οδηγός επιστρέψει στα καθήκοντά του, δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη ούτε μιας βάρδιας.

Το Κέντρο Υγείας Αγιάς θα διαθέτει 3 ασθενοφόρα αλλά με δυο οδηγούς, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι στο 24ωρο καλύπτεται μία μόνο βάρδια.

Από την άλλη πλευρά, το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας που διαθέτει οδηγούς και εκπαιδευμένα πληρώματα, δεν διαθέτει «ικανό» αριθμό ασθενοφόρων καθώς τα υπάρχοντα οχήματα έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και αρκετά συχνά, λόγω παλαιότητας, «ακινητοποιούνται» από βλάβες.

Το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, επίσης μέσω του ΕΣΠΑ, όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο κ. Αγοραστός θα αποκτήσει 33 νέα ασθενοφόρα και Κινητές Μονάδες, μέσω δυο διαγωνισμών.

Ο μεν πρώτος βρίσκεται σε εξέλιξη με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να εξετάζει προδικαστικές προσφυγές επί των τεχνικών προδιαγραφών, ο δε δεύτερος διαγωνισμός, δεν έγινε ακόμη αφού σημειώνεται καθυστέρηση στην προέγκριση των Τευχών Δημοπράτησης από άλλες Περιφέρειες, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Διαχειριστική Αρχή της οποίας έχει προεγκρίνει τα Τεύχη Δημοπράτησης.