ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Τουρκία καλεί Έλληνες γιατρούς να την υπηρετήσουν, η Ελληνική κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει;

Μία ακόμη χώρα, μετά την Γερμανία, την Αγγλία αλλά και το Ντουμπάι (σε μικρότερη κλίμακα) ρίχνει τα δίχτυα της στους έλληνες γιατρούς, με στόχο να τους κατακτήσει γνωρίζοντας ότι πρόκειται για καταρτισμένους και αξιόπιστους επιστήμονες και πως δεν αποκλείεται να πουν το Ναι μεσούσης μιας σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης που μαίνεται ακόμη στην Ελλάδα.

Η Τουρκία καλεί Έλληνες γιατρούς να την υπηρετήσουν, η Ελληνική κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει;

Η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Υγείας Mehmet Müezzinoğlu απευθύνει πρόσκληση στους έλληνες γιατρούς καθώς οι ανάγκες της γειτονικής χώρας είναι σημαντικές και ο αριθμός των επιστημόνων στην Ελλάδα είναι γεγονός, ότι είναι αρκετά μεγάλος. Έτσι, στα πλαίσια να καλυφθούν οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Τουρκίας, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει γιατρούς από ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστεύονται από το YÖK (το Διοικητικό Συμβούλιο Παιδείας) αφού οι σχετικές νομικές ρυθμίσεις έχουν γίνει ». Αυτό δήλωσε ο ίδιος τουλάχιστον Τούρκος αξιωματούχος, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε δημόσιο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης στις 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, «Εμείς στην Τουρκία, έχουμε ξεκινήσει την αύξηση της δυναμικότητας των ιατρικών σχολών μας από το 2007, αλλά οι προσπάθειες αυτές θα αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα εντός του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Müezzinoğlu τόνισε ακόμη, ότι η Τουρκία χρειάζεται 20.000 γιατρούς οι οποίοι είναι ειδικοί και 10.000 ιατρούς γενικής ιατρικής, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα έχει υψηλό πλεόνασμα του αριθμού των γιατρών που έχει ... Ο αριθμός των γιατρών ανά 10.000 άτομα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 61, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία είναι 17 », είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το περασμένο έτος να προσλάβει 15.000 γιατρούς για εννέα χρόνια απασχόλησης. Ωστόσο, η σημερινή τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπει για την απασχόληση των αλλοδαπών ιατρών στο δημόσιο τομέα. Το υπουργείο έχει οριστεί να συναντηθεί με αξιωματούχους της YÖK προκειμένου να συζητήσουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που απαιτούνται στις επερχόμενες ημέρες, υπογράμμισε ο Müezzinoğlu προσθέτοντας ότι τις αναγκαίες αυτές ρυθμίσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. "Κάποιοι 7.000 γιατροί στην Ελλάδα ψάχνουν για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Και τους χρειαζόμαστε. Οι πόρτες της Τουρκίας είναι ανοικτές για την Ελλάδα των 7000 γιατρών. Τους καλώ να υπηρετήσουν αυτήν την χώρα και το έθνος με τις γνώσεις τους, "δήλωσε ο Müezzinoğlu τον Οκτώβριο του 2013.

Ένα προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011 επιτρέπει στους αλλοδαπούς γιατρούς και τις νοσοκόμες, να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας καθώς και νέες ρυθμίσεις για εργασιακές συνθήκες εγκρίθηκαν το 2012.

Οι αλλοδαποί ιατροί που εργάζονται στην Τουρκία αναμένεται να λάβουν μια ελάχιστη βαθμολογία «Β» σε δοκιμές στην τουρκική γλώσσα, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται από την τουρκική Εφαρμογή Διδασκαλία και Ερευνητικά Κέντρα (Tomer) σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών.

Η πρόθεση της Tουρκίας έγινε γνωστή. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το brain drain που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει αξιόλογο δυναμικό και σταδιακά να αποστερείται από εργαζόμενους (είτε γιατρούς, είτε στελέχη σε εταιρείες, σημειωτέον πολλές από αυτές είναι φαρμακευτικές) με γνώση, κατάρτιση και εξειδίκευση. Τι θα γίνει άραγε στο μέλλον, όταν ένας βασικός και καίριος ανθρώπινος ιστός θα έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα; Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει εδώ και τώρα πριν είναι πολύ αργά και τα καλύτερα μυαλά μας έχουν φύγει για το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Λύσεις εδώ και τώρα ζητά ο ιατρικός κλάδος από τον Υπουργό Υγείας

Deutsche Welle: Η μεγάλη ευκαιρία των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων σε ένα δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον