ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικίνδυνες ελλείψεις αίματος στο Γενικό Αθηνών εδώ και 2 μήνες

Τη δραματική εδώ και δύο μήνες έλλειψη αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Επικίνδυνες ελλείψεις αίματος στο Γενικό Αθηνών εδώ και 2 μήνες

Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών παρακολουθούνται και μεταγγίζονται σταθερά περίπου 130 πάσχοντες.

Οι συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 20 ημέρες αλλά και η μη επαρκής ποσότητα αίματος η οποία χορηγείται πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων οδηγεί όχι μόνο στην ταλαιπωρία και την αποδιοργάνωσης της ζωής τους αλλά κυρίως στην επικίνδυνη πτώση του αιματοκρίτη, τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία και τη ζωή τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δευτερογενείς επιπλοκές της νόσου.

Παρότι ο Σύλλογoς είχε εγκαίρως επισημάνει την αναγκαιότητα έγκαιρης λήψης μέτρων για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, κανένα μέτρο δεν ελήφθη.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε από αντικειμενική αδυναμία είτε από κακό προγραμματισμό και διαχείριση είτε από αδιαφορία δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα λύση στο πρόβλημα και τα ερωτήματα που θέτει ο ΠΑΣΠΑΜΑ είναι τα εξής:

--Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Ελπίς για να τροφοδοτεί βάσει θεσμοθετημένης από το 2013 με απόφαση του τ. διοικητή της Α' ΥΠΕ κ. Β. Κοντοζαμάνη, με 500 μονάδες αίματος το ΓΚΑ για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών;

--Ποιες είναι οι συνεννοήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο Τμημάτων Αιμοδοσίας για το θέμα αυτό;

--Εφόσον το ΕΛΠΙΣ αδυνατεί ή αρνείται να τηρήσει τις νόμιμες δεσμεύσεις του, ποιες ενέργειες και ποιο σχεδιασμό – προγραμματισμό έχει κάνει η αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών για να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι 130 πάσχοντες;

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να εξευρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, αλλιώς τους θέτει προ των ευθυνών τους, «καθόσον οι συνεχιζόμενες υπομεταγγίσεις αλλά και αναβολές μεταγγίσεων θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».