ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Βροχή» 4.000 προσλήψεων από Βορίδη - Οι 1.000 είναι οικογενειακοί γιατροί

Προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τις 4.000 προανήγγειλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Βήμα FM, ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

«Βροχή» 4.000 προσλήψεων από Βορίδη - Οι 1.000 είναι οικογενειακοί γιατροί

Οι 2.000 προσλήψεις, δηλαδή 800 στο ΕΣΥ και 700 - 800 περίπου νοσηλευτές, αφορούν τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας για το 2014. Επίσης, από τις 4.000 προσλήψεις, οι 1.000 αφορούν το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, οι οποίες ωστόσο θα καθυστερήσουν καθώς απαιτούνται μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις, ενώ στην τελική ευθεία είναι και η προκήρυξη για τις 900 θέσεις επικουρικών γιατρών.

«Είμαι στην «ευτυχή» θέση να κάνω προσλήψεις ακριβώς γιατί πλέον μπορούμε», δήλωσε με νόημα ο κ. Βορίδης προσθέτοντας:

«Έχουμε ήδη προσλάβει -από αυτές που εξαγγείλαμε- μια σειρά από προσλήψεις τον Ιούνιο. Λοιπόν, από αυτές ήδη έχουν προσληφθεί 400 γιατροί και είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 400 ακόμη. Αυτοί οι 800 λοιπόν αφορούν προσλήψεις στα νοσοκομεία. Έχει ήδη προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ για 200 διασώστες, αριθμός που απαιτείται για να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα. Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά με διαδικασία ΑΣΕΠ η πρόσληψη 700-800 νοσηλευτών.

Αυτές όλες είναι προσλήψεις οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είναι στο 1 προς 5. Έχουν να κάνουν λοιπόν με τον αριθμό των συνταξιοδοτηθέντων προσθέτοντας, ότι αυτές είναι οι προσλήψεις του 2014

Αναφορικά με το ΠΕΔΥ, ο υπουργός αναφέρθηκε στους 900 επικουρικούς, οι οποίοι αποτελούν μια προσωρινή λύση όπως είπε, μέχρι να πάμε σε μια οριστική λύση αφού διαμορφωθεί η συνολική εικόνα των κέντρων υγείας και των πολυδύναμων και η συνολική διαμόρφωσή τους όταν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο.

Τέλος, όσον αφορά τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να δώσει μια μικρή παράταση μέχρι τέλος του χρόνου επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους.

Αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου, συνέχισε, θα έχουμε προχωρήσει σε άνοιγμα ουσιαστικά των συμβάσεων αυτών σε όλους τους γιατρούς, πως; «Ουσιαστικά δηλώνοντας αριθμό επισκέψεων που έχει ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή και επομένως θα καλέσουμε τους γιατρούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι όσοι ενδιαφέρονται προκειμένου να πάρουν έναν αριθμό επισκέψεων από αυτές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή, ανά ειδικότητα βεβαίως αυτά θα έχουν φτιαχτεί. Που σημαίνει ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό, γιατί ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα κλειστό σύστημα και ήταν συγκεκριμένοι γιατροί που συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή ανοίγει και μπορεί όποιος θέλει να έρθει να ζητήσει να πάρει αριθμό επισκέψεων –βέβαια θα ορίσουμε έναν ελάχιστο αριθμό επισκέψεων ώστε να υπάρχει και οικονομικό ενδιαφέρον, δεν θα δώσουμε 10 επισκέψεις σε ένα γιατρό, δεν έχει νόημα αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Διάρκειας 2 ετών και ανοικτές σε όλους τους γιατρούς οι νέες συμβάσεις

ΙΣΑ: Δικαίωση η υπογραφή συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς