ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΕΚΕΠΥ υπεύθυνο για τις έκτακτες καταστάσεις υγείας στις χώρες του Ευξείνου Πόντου

Με στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας για την ετοιμότητα και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, προήδρευσε την Δευτέρα και απηύθυνε χαιρετισμό στο ΕΚΕΠΥ, στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας των κρατών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Το ΕΚΕΠΥ υπεύθυνο για τις έκτακτες καταστάσεις υγείας στις χώρες του Ευξείνου Πόντου

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκε το δίκτυο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων (NET-EPR) που ήταν πρόταση της Ελλάδας και είχε εγκριθεί από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία και τα Φαρμακευτικά Προϊόντα.

Οι τοποθετήσεις των Κρατών-Μελών ήταν θετικές και συμφωνήθηκε δήλωση ανακοίνωσης της έναρξης λειτουργίας του Δικτύου. Το NET-EPR θα το χειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και οι πληροφορίες θα διαχέονται μέσω διαδικτυακού σύννεφου (cloud) στα Κράτη-Μέλη.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Αντιπροσωπείας του Οργανισμού ΟΣΕΠ Πρέσβης Δρ. Victor TVIRCUN, από την έναρξη λειτουργίας του ΟΣΕΠ είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται σύνοδος Υπουργών Υγείας και λαμβάνεται ανάλογη απόφαση. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία για την διαχείριση των προβλημάτων υγείας των Κρατών-Μελών. Παρούσα στην συνάντηση, ήταν και η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα.

Στην ομιλία του ο κ. Βορίδης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι τιμή για εμένα να σας καλωσορίσω στη χώρα μου και στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Η συνάντησή μας είναι σημαντική κάτω από τις υπάρχουσες γεωπολιτικές συνθήκες και τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι ιδιαίτερης σημασίας η συνεργασία μας στον Τομέα Υγείας για την περιοχή μας και η επίλυση παρόμοιων προβλημάτων πάντοτε κάτω από τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού. Η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει κινδύνους όπως ο αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Ebola, η αναπνευστική δυσχέρεια από τον κοροναϊό, προβλήματα όπως η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, φυματίωση και άλλα αναδυόμενα νοσήματα.

Ο ΟΣΕΠ οργανώθηκε το 1992 και τα 12 μέλη του έχουν να δείξουν σημαντικό έργο σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνικής τους συνεργασίας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, στις προηγούμενες συνόδους μας έχουν δώσει έμφαση στην δημιουργία Επιδημιολογικών Δικτύων Επιτήρησης και Ανταπόκρισης, όπως επίσης συνεργασία για θέματα δημόσιας υγείας και προβλήματα διασυνοριακών απειλών.

Η ύπαρξη της Ομάδας Εργασίας για την Υγεία και τα Φαρμακευτικά Προϊόντα και η εξαιρετική συνεργασία των εκπροσώπων μας στην παραπάνω Ομάδα είχε σαν αποτέλεσμα την πρόταση δημιουργίας ενός Δικτύου για Έκτακτες καταστάσεις (Net EPR) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα να μοιραζόμαστε μεταξύ μας πληροφορίες για θέματα που αφορούν κατεξοχήν κινδύνους υγείας στους πληθυσμούς μας.

Η άμεση αυτή πληροφόρηση μέσω διαδικτύου στην περιοχή μας, είναι σημαντική πρωτοβουλία από όλους μας και έχει χαιρετιστεί θετικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην φάση αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μία διακήρυξη για την ανακοίνωση της δημιουργίας του Δικτύου αυτού την οποία οι συνεργάτες μας έχουν ήδη επεξεργαστεί και συμφωνήσει σε συνάντηση ειδικών που έγινε στην Αθήνα στις 7 Ιουλίου 2014 και στην επίσημη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εκπρόσωποί μας στις παραπάνω ομάδες έχουν διαμορφώσει το αρχικό πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο έχουν συμφωνήσει και παρακαλώ ως Υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι Υπουργείων Υγείας, υιοθετήσουμε και χαιρετήσουμε την δημιουργία του παραπάνω δικτύου».