ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γρηγοράκος: Κατάργηση 5ευρου, προσλήψεις, αλλά όχι συνταξιοδότηση στα 67, δεν θέλει το μέτρο η Ν. Δημοκρατία

Την κατάργηση του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία, εξετάζει η κυβέρνηση με την δημιουργία ταυτόχρονα ισοδύναμων μέτρων.Αυτό τόνισε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου προκειμένου να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις Ιατρικές Επιστημονικές Ειδικότητες, προσθέτοντας ότι αναμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, καθώς το πεντάευρω ήταν κάτι το οποίο δεν είχε ούτε ισονομία ούτε ισοπολιτεία απέναντι στους ασθενείς. Επιπλέον, το ισοδύναμιο μέτρο, δεν θα φέρει καμία αναστάτωση, όπως είπε.

Γρηγοράκος: Κατάργηση 5ευρου, προσλήψεις, αλλά όχι συνταξιοδότηση στα 67, δεν θέλει το μέτρο η Ν. Δημοκρατία

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα κάθε χρόνο από την καταβολή του 5ευρου, ήταν 19 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γρηγοράκος ωστόσο βρήκε αφορμή για να επαναλάβει το μείζον θέμα των προσλήψεων στην υγεία, σημειώνοντας ότι μέχρι τέλος του 2015 θα έχουν προσληφθεί 2.500 γιατροί και 2.500 νοσηλευτές. Επίσης, μέχρι τέλος του 2015 παρατείνεται η θητεία των επικουρικών γιατρών, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η αξιολόγηση 250 Συντονιστών του ΕΣΥ, προκειμένου να απελευθερωθούν οι θέσεις των Επιμελητών Β'.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης το πρωί της Τετάρτης στο Mega, σημειώνοντας ότι το σύστημα χρειάζεται νέους γιατρούς, Επιμελητές Β΄και όχι Συντονιστές. Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ακόμη, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, οι 2.000 κενές θέσεις των ειδικευομένων γιατρών, να μετατραπούν σε θέσεις Επιμελητών Β'.

Αυτό που θέλουμε με το νομοσχέδιο, σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος, είναι να επιταχύνουμε τις κρίσεις των συντονιστών διευθυντών. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τους νόμους και να προχωρήσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 με 200 θέσεις κενές συντονιστών διευθυντών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία, να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη οργάνωση στα νοσοκομεία της χώρας αλλά συγχρόνως ένας διευθυντής όταν καταλάβει τη θέση συντονιστού βάσει του νόμου μας, δίνει την ευκαιρία να προκηρύξουμε τη θέση Επιμελητού Β'. Άρα, λοιπόν, θα έχουμε και ένα κέρδος, ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε νέους γιατρούς στο σύστημα».

Ένα άλλο που βάλαμε, συνέχισε ο κ. Γρηγοράκος, ήταν η δυνατότητα της μετάθεσης των γιατρών από μονοθέσια και πολυθέσια ιατρεία σε ειδικά άγονες και προβληματικές περιοχές.
Είδαμε τα τελευταία χρόνια ότι είχαμε εγκλωβίσει και αιχμαλωτίσει τους γιατρούς οι οποίοι ήθελαν να μας βοηθήσουν, πηγαίνοντας σε άγονες και προβληματικές περιοχές για μία 5ετία αλλά μετά το σύστημα δεν μπορούσε να είναι πιστευτό και αληθινό στους εργάτες της υγείας, τους πραγματικά λειτουργούς της υγείας οι οποίοι δέχθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα κάτω από ειδικές συνθήκες βέβαια με τα ανάλογα κίνητρα.

Αναφορικά με το επίμαχο άρθρο που αφορά στην συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις Ιατρικές Επιστημονικές Ειδικότητες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου, ότι τελικά, δεν πρόκειται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, καθώς δεν συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία. Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του στο Mega, δήλωσε ότι το θέμα της συνταξιοδότησης, μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα.

Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοράκος στην συνέντευξη τύπου, «τα 67 είναι αφενός ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των γιατρών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ενώ πρόσθεσε, ότι «Οι πανεπιστημιακοί ζητούν από τα 67 να το πάνε στα 70. Αυτό δεν γίνεται. Προσέξτε, αυτό είναι ένα παλιό αίτημα των πανεπιστημιακών, το οποίος έχει απορριφθεί επανειλημμένως στη Βουλή».

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης: Το σύστημα έχει ανάγκη από νεότερους γιατρούς - Η συνταξιοδότηση κίνητρο για προσλήψεις

Το νομοσχέδιο για τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες δίνει σήμερα ο Γρηγοράκος - τα βασικά σημεία