ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παράνομη & αδιαφανής η διαδικασία, λέει η ΠΕΦ για τον πρώτο Διαγωνισμό της ΕΠΥ με τις 20 δραστικές

Με την φράση «Σερνόμαστε σε διαγωνισμούς εκβιαζόμενοι» οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, υποδέχθηκαν τον πρώτο διαγωνισμό για τις 20 δραστικές για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ύψους 33.7 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση του οποίου ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Παράνομη & αδιαφανής η διαδικασία, λέει η ΠΕΦ για τον πρώτο Διαγωνισμό της ΕΠΥ με τις 20 δραστικές

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κάνουν λόγο «για μία αδιαφανή και παράνομη διαδικασία, η οποία εξωθεί στα άκρα τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρανομία αυτή, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τα εργοστάσιά τους, ενώ θα απωλεσθούν και 3.000 θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση πάντως της ΕΠΥ και προσωπικά του προέδρου της κ. Χρήστου Γιάνναρη, με την οποία ανακοινώνει την θετική έκβαση του πρώτου διαγωνισμού για τις 20 δραστικές ουσίες στο ΕΣΥ, διαπνέεται μάλλον από... άκρατη αισιοδοξία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα, στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών, με ηλεκτρονικό τρόπο, του πρώτου Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού – Συμφωνία Πλαίσιο, για την προμήθεια φαρμάκου, είκοσι (20) δραστικών ουσιών, για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, προϋπολογισμού 33.7 εκατ. Ευρώ.

Είναι ο πρώτος κεντρικός διαγωνισμός που διενεργείται στον τομέα της υγείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων).

Όπως είναι γνωστό και στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του συστήματος των κρατικών προμηθειών, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη διενέργεια διαγωνισμών από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου είναι πλέον υποχρεωτική από 1.10.2014.

Η συμμετοχή είκοσι πέντε (25) εταιριών στον πρώτο Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, για την προμήθεια φαρμάκων, που διεξάγεται στη χώρα μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στο Ελληνικό Δημόσιο και δείγμα της αποτελεσματικής προσαρμογής των διαδικασιών του δημόσιου τομέα στις προκλήσεις της ηλεκτρονικής εποχής».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, σχολιάζοντας τον διαγωνισμό, υπογραμμίζει ότι εξετάζουμε όλες τις νομικές παραμέτρους αναφορικά με το θέμα, και προσθέτει: «η ΠΕΦ είναι υπέρ της διαφάνειας και υπέρ των οικονομικότερων και ποιοτικότερων φαρμάκων, αρκεί να διασφαλίζεται η ποιότητα των σκευασμάτων και η επάρκεια της αγοράς».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος, αναφέρει στο on med, ότι «ο διαγωνισμός αυτός, έχει γίνει με εντελώς αδιαφανή κριτήρια και όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Ένωση και τα μέλη της, πρόκειται για μία παράνομη διαδικασία, για την οποία έχουμε προσφύγει στα Δικαστήρια, ενώ έχουν ασκηθεί και ασφαλιστικά μέτρα». Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα στην προκειμένη περίπτωση, συνεχίζει, όπως με ποια κριτήρια βγήκαν αυτές οι 20 δραστικές ουσίες, βάση του τζίρου για παράδειγμα, βάση του πλήθους των εταιρειών που συμμετέχουν, και τελικά πως προέκυψαν οι ποσότητες που θα προμηθεύσουν τα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της ΕΠΥ, υπογραμμίζει ο κ. Δέμος συνεχίζει να παρανομεί, αφού του έχουμε επισημάνει ότι η διαδικασία αυτή είναι εκτός ΕΕ, και συνεχίζει να λειτουργεί με ακροβατισμούς και να εξυπηρετεί τις δικές του εταιρείες. «Συμμετέχουμε στην διαγωνιστική διαδικασία, διότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να χάσουμε τα εργοστάσιά μας και να χαθούν παράλληλα 3.000 θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά σερνόμαστε σε διαγωνισμούς εκβιαζόμενοι» καταλήγει ο κ. Δέμος.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των ονομάτων και το άνοιγμα των φακέλων, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προδιαγραφών και στην συνέχεια η Ηλεκτρονική Δημοπρασία, από την οποία θα προκύψει ο τελικός μειοδότης για την κάθε δραστική.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν την ΕΠΥ στη Δικαιοσύνη για τους διαγωνισμούς της δραστικής