ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ καταρρέουν από υποστελέχωση....δημόσια παραδοχή από τον κ. Γρηγοράκο

Όταν ένας υπουργός παραδέχεται και ενώπιον της Βουλής μάλιστα ότι οι γιατροί δεν δείχνουν την διάθεση εκείνη ώστε να στελεχωθεί το ΠΕΔΥ τότε τα πράγματα είναι όντως πολύ δύσκολα και κρίσιμα για το ίδιο το σύστημα και την επόμενη ημέρα της υγείας και της πρίθαλψης.

Το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ καταρρέουν από υποστελέχωση....δημόσια παραδοχή από τον κ. Γρηγοράκο

Ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας κ.Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε δυνατά στην Βουλή την Παρασκευή, κάτι που ψιθυρίζουν οι περισσότεροι γιατροί και ζουν στο πετσί τους οι ασθενείς. Μίλησε για την απροθυμία που δείχνουν (το γνωρίζαμε άλλωστε από την αρχή του εγχειρήματος και το είχαμε επισημάνει) οι περισσότεροι γιατροί, να εργαστούν στο ΠΕΔΥ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας.

Το διατύπωσε μάλιστα με έκδηλη πικρία, αλλά και ρεαλισμό, στέλνοντας το μήνυμα, «το σύστημα πάσχει από ελλείψεις, αλλά τι να κάνουμε, αφού δεν θέλουν;».

Το ΕΣΥ είναι σχεδόν άδειο, παραδέχθηκε ο κ. Γρηγοράκος, αλλά το επισημαίνουν διαρκώς και οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι των γιατρών, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή λείπουν 15.000 άτομα, και συγκεκριμένα 10.000 νοσηλευτές και 5.000 γιατροί.

Αναφορικά με το ΠΕΔΥ το οποίο πάσχει πράγματι από ελλείψεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, ενώ είναι γεμάτο από οδοντιάτρους, ο κ. Γρηγοράκος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προκηρύξει 900 θέσεις γιατρών οι οποίες πρόκειται ουσιαστικά για τις θέσεις των οικογενειακών γιατρών. Να σημειωθεί ότι οι θέσεις αυτές, αποτελούν και την «καρδιά» του συστήματος της ΠΦΥ, ωστόσο όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχει αποχή 50% και αυτή την στιγμή, έχουν σχεδόν καλυφθεί μόνο 500 θέσεις. «Αυτό κάτι μας λέει, ότι οι γιατροί δεν θέλουν να μπουν στο σύστημα. Πρέπει να βρούμε λύσεις», παραδέχθηκε ο κ. Γρηγοράκος. Να θυμίσουμε ακόμη, ότι εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για γιατρούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει να διατηρήσουν τα ιατρεία τους ενώ είχαν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ.

Δεν είναι όμως μόνο το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ που έχουν προβλήματα με την στελέχωσή τους, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, αφού σύμφωνα με τον κ.Λεωνίδα Γρηγοράκο, το υπουργείο Υγείας είναι υποστελεχωμένο (και εξαιτίας συνταξιοδότησης μεταξύ άλλων) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαδικαστικά οι προσλήψεις 800 επικουρικών γιατρών και επιπλέον 800 μόνιμων. Οι ελλείψεις αυτές είναι εξαιρετικά ευδιάκριτες και σε πολλά τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου οι φάκελοι των ασθενών, ή άλλοι που σχετίζονται με διοικητικά θέματα, είναι στοιβαγμένοι και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Έτσι, μετά την υποχρηματοδότηση η οποία κυριαρχεί σε όλο το σύστημα, με προϋπολογισμούς που αγγίζουν το ναδίρ, η υποστελέχωση έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα τόσο του ΕΣΥ, όσο και της ΠΦΥ και το ερώτημα, πλέον, είναι πώς θα βρει γιατρό ο ασθενής που αντιμετωπίζει άμεσα και επείγοντα προβλήματα;

Ποιός φταίει για την κατάσταση αυτή; Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ευθύνεται ο ασθενής αλλά ούτε και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο έχει βάλει τεράστια πλάτη όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολύ απλή,«όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», κάτι που έχει αποδείξει περίτρανα η ίδια η ζωή!

Διαβάστε ακόμη:

Ο Γρηγοράκος παραδέχεται ότι το «Κατ οίκον Νοσηλεία» έχει αργήσει και πρωτοστατεί ο ιδιωτικός τομέας

Ελληνική περίθαλψη με υλικά made in China & Egypt