ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τους γιατρούς & το brain drain που χτυπά τη χώρα

Το θέμα των γιατρών –των ελλείψεων στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ, του ιατρικού μισθολογίου αλλά και της συνταξιοδότησης φαίνεται ότι θα απασχολήσει έντονα το 2015 την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχουμε.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τους γιατρούς & το brain drain που χτυπά τη χώρα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, τόσο οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στο συνέδριο της ΕΣΔΥ για αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου, όσο και η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος για συνταξιοδότηση στα 67 έτη και όχι στα 65.

Η τροπολογία αυτή αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή –όπως και σειρά άλλων τροπολογιών στο νομοσχέδιο-σκούπα του Μάκη Βορίδη– και ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσα από το θεσμικό τους όργανο, ζητούν από το σύνολο των βουλευτών να την καταψηφίσουν. Σημειωτέον, το θέμα αυτό, το οποίο υποστηρίζει με θέρμη ο κ. Γρηγοράκος, δεν βρίσκει σύμφωνο τον υπουργό Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι γιατροί συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και η ΟΕΝΓΕ είναι γεγονός ότι καταθέτει τον έντονο προβληματισμό της για το ότι σε λίγο καιρό το ΕΣΥ θα έχει ένα γερασμένο πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά, αυτό που έχει σημασία και θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι έτσι όπως πάμε, σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα αποψιλωθεί από ιατρικό προσωπικό, αφού μεγάλος όγκος γιατρών έχουν μεταναστεύσει για τη Γερμανία, τη Βρετανία και τα Εμιράτα. Σημειωτέον, τελευταία και η γειτονική Τουρκία κλείνει ζωηρά το μάτι στους Έλληνες γιατρούς.

Ο κ. Μάκης Βορίδης δεν έδειξε πάντως να εκπλήσσεται από την πραγματικότητα αυτή, όπως τόνισε σε στρογγυλό τραπέζι το Σάββατο στο 10ο συνέδριο της ΕΣΔΥ, λέγοντας ότι είναι φυσικό να συμβαίνει με τόσο χαμηλές αμοιβές. Για το λόγο αυτό, δήλωσε πως θα πρέπει να κάμψουμε το ενιαίο μισθολόγιο και να δούμε ξεκάθαρα τις αλλαγές που θα πρέπει να συντελεστούν στο μισθολόγιο των γιατρών.

Εάν όλα μας φαίνονται τόσο φυσικά, όπως το να μεταναστεύουν άξιοι επιστήμονες για το εξωτερικό, τι να πούμε... Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ είναι τεράστιες, τα νησιά μας σφαδάζουν, οι πολίτες ζητούν εναγωνίως ιατρικές ειδικότητες και δεν τις βρίσκουν και κατά τα άλλα βρίσκουμε φυσικό να φεύγουν οι γιατροί, με τη λογική των ελκυστικότερων αμοιβών και προοπτικών!

Οι κυβερνώντες πρέπει να προβληματιστούν για το τεράστιο brain drain που έχει χτυπήσει τη χώρα και μάλιστα σε τομείς καίριους, όπως υγεία, φαρμακοβιομηχανία, βιοτεχνολογία, τομείς που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από ερευνητικά μυαλά. Πρέπει να ενεργήσουν άμεσα πριν είναι αργά, διότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει επιστήμονας να υπηρετήσει την ταλαίπωρη Ελλάδα και όλα τα λαμπρά μυαλά θα βρίσκονται στις διεθνείς αγορές, αφήνοντας ορφανή την χώρα μας, η οποία δεν μπόρεσε να κρατήσει τους ανθρώπους της και τους δώρισε με ευκολία στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!

Διαβάστε ακόμη:

Ιατρικό Μισθολόγιο: Σκέψεις Βορίδη για αλλαγή, δεν εκπλήσσεται που μεταναστεύουν οι γιατροί...