ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου στους γιατρούς από το επίδομα βιβλιοθήκης

Μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους καλούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να σπεύσουν στις ΔΟΥ προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επιστροφή του φόρου από το επίδομα βιβλιοθήκης.

Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου στους γιατρούς από το επίδομα βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ποσό της επιστροφής που αναλογεί στον κάθε νοσοκομειακό γιατρό, θα συμψηφίζεται με τις οφειλές του στην Εφορία ή θα προκύπτει επιστροφή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το επίδομα βιβλιοθήκης έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη δαπανών, όπως η δημιουργία και διαρκής ενημέρωση βιβλιοθήκης και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.

Το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα ούτε συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο υπέρ των μελών του διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

-Επανεκτυπώσεις Ε1, Ε2, Ε3 όλων των ετών για τα οποία κατατίθεται η ανακλητική-τροποποιητική δήλωση.

-Βεβαιώσεις αποδοχών των αντίστοιχων ετών (αυτές που παίρνον κάθε Απρίλιο).

-Βεβαιώσεις από τη μισθοδοσία του νοσοκομείου για το ποσό του επιδόματος βιβλιοθήκης ανά έτος,

-Τυχόν άλλες βεβαιώσεις από άλλες πηγές εισοδήματος (ελεύθερα επαγγέλματα, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, τόκοι προηγούμενων ετών του 2014, κ.τ.λ.) ή από δαπάνες που εκπίπτουν (εκπτώσεις φόρου).

-Η σχετική αίτηση

- Απαραίτητη είναι η κατάθεση και λήψη αριθμού πρωτοκόλλου πριν την 31η Δεκεμβρίου 2014, καθώς την 1η Ιανουαρίου 2015 επέρχεται παραγραφή των ποσών του επιδόματος βιβλιοθήκης που αντιστοιχούν στο οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011).

Διαβάστε επίσης:

Δικαίωση γιατρών για το επίδομα βιβλιοθήκης