ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα για Παρατηρητήριο Άνοιας και την πολιτική επικαιρότητα

Στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», αλλά και στην πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Παπακώστα για Παρατηρητήριο Άνοιας και την πολιτική επικαιρότητα

Όπως υπογράμμισε η Κατερίνα Παπακώστα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αδικείται από τη δηλητηριώδη αυτή ατμόσφαιρα, στην οποία συζητείται, καθώς, είναι η τρίτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου μέσα σε ένα εξάμηνο και αποτυπώνει τη δουλειά που επιτελείται στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, σημείωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό και καινοτόμο νομοσχέδιο που εισάγει μια σειρά διατάξεων, οι οποίες βάζουν νέα δεδομένα στην πολιτική υγείας της χώρας, με κορυφή της πυραμίδας τον άνθρωπο.

Όπως τόνισε, εισάγεται ο νέος θεσμός του Παρατηρητηρίου για την Άνοια με βασική αρχή το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη διαρκή επικαιροποίηση και τη σταθερή παρακολούθηση των δράσεων για την άνοια, ενώ για πρώτη φορά, διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους, με τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Η υφυπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, πως για πρώτη φορά θεσπίζονται διατάξεις για την περιγεννητική φροντίδα και τον μητρικό θηλασμό. «Με το νομοσχέδιο πρωτίστως προστατεύουμε το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία, όπως έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, παίρνοντας μέτρα για την πρόληψη της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Δίνουμε τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας για τη μάνα και το παιδί, κατά την περίοδο της κύησης, του τοκετού και της λοχείας, στοχεύοντας κυρίως στην περιγεννητική περίοδο» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σας πω ότι ετοιμάζουμε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, Σταθμούς Μητρικού Θηλασμού και Περιγεννητικά Κέντρα, έτσι ώστε πραγματικά ο μητρικός θηλασμός να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητάς μας, για να οικοδομήσουμε και να χτίσουμε μια νέα κουλτούρα και να τον υιοθετήσουμε ως θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην διατροφή και την υγεία του».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σημείωσε:

«Συζητούμε ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σοβαρό, αλλά δυστυχώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών, η οποία αποπνέει δυσωδία.

Εδώ έρχεται ο Μπρεχτ που λέει: Είδα το παλιό να πλησιάζει, αλλά έμοιαζε σαν να είναι νέο. Όσοι έχουν υιοθετήσει παλιές κακές συμπεριφορές που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, τον κοινοβουλευτισμό –αιωρούνται και επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια των Βουλευτών κατηγορίες απίστευτες που θυμίζουν άλλες εποχές, αλήστου μνήμης- είναι αυτοί, οι οποίοι θέλουν να λένε ότι φέρνουν το νέο, δυστυχώς όμως αποπνέουν τη δυσωδία του παλιού που έχει αναδυθεί από αυτές τις συμπεριφορές.

Ο Μανόλης Γλέζος πραγματικά με τη στάση του και τη συμπεριφορά του έδωσε ένα ηχηρότατο ράπισμα –ηχηρότερο δεν έχω δει ούτε έχω ακούσει- προσωπικά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές, αυτού του είδους οι αναφορές, οι θεσμικές εκτροπές δεν συνιστούν συμπεριφορά της Αριστεράς και δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά και το ήθος της Αριστεράς».