ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Δεν γνωρίζω εάν θα καταργηθεί το clawback το 2015

Θέλει πράγματι να καταργήσει το clawback ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ή απλά το διαλαλεί έως ότου έρθει η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αναλάβει το δύσκολο ρόλο να πείσει τους παρόχους υγείας;

Βορίδης: Δεν γνωρίζω εάν θα καταργηθεί το clawback το 2015

Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί εύλογα στους κόλπους των παρόχων υγείας τελευταία, καθώς τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι ιδιώτες πάροχοι (όπως Κλινικές, διαγνωστικά) ακούν πολύ συχνά τον κ. Βορίδη να αναφέρεται στην αναγκαιότητα κατάργησης του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης.

«Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος και εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει», αναφέρει πολύ συχνά ο υπουργός Υγείας προφανώς όχι για να... χαϊδέψει τα αυτιά των παρόχων αλλά γιατί έχει πεισθεί (θέλουν να πιστεύουν οι ιδιώτες) ότι πρόκειται για ένα πολύ άδικο και οδυνηρό χαράτσι, το οποίο προκαλεί τεράστια ασφυξία στην οικονομική ζωή του τόπου και στους ίδιους τους παρόχους, φρενάροντάς τους από κάθε επενδυττικό σχέδιο.

Τη βεβαιότητά του αυτή διατύπωσε για πολλοστή φορά ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια του 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ με τίτλο «Υγεία 2020: Από τη Ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα», προσθέτοντας ότι προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι μηχανισμοί είναι εδώ, οι έλεγχοι το ίδιο καθώς και οι Κατευθυντήριες Γραμμές, επεσήμανε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε το χρόνο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να δράσουν.

Ωστόσο, η είδηση φαίνεται ότι ήταν στο τέλος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος στους παρόχους υγείας, εάν με ρωτάτε ωστόσο, εάν το clawback θα καταργηθεί το 2015 θα σας απαντήσω ότι δεν γνωρίζω, θα δούμε!

Ήταν τουλάχιστον ειλικρινής ο κ. Βορίδης, αφού γνωρίζει ότι με τις επικείμενες εκλογές, ο πολιτικός χρόνος της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι ελάχιστος, γνωρίζοντας, επίσης, ότι την κατάργηση ή όχι του clawback θα την αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Απάντηση στον Βορίδη για το clawback στα διαγνωστικά

ΣτΕ: Στις 24 Φεβρουαρίου η προσφυγή του ΠΙΣ για το clawback

Οι προεκλογικές παροχές & το τέλος του clawback στα Εργαστήρια - στην φαρμακοβιομηχανία πότε θα έρθει;